За трагове Славица Јовановић, дописник из Србије

   Драги грађани, желимо да лик и дело великог пријатеља нашег народа доктора Арчибалда Рајса остане упамћено. Његово завештање које је написао и оставио нам у

аманет да на време увидимо своје грешке, данас је неопходно штиво нашој омладини у

којој дувају рђави ветрови. Потписивањем ове петиције подржавате иницијативу да се у оквиру часова наставе српског језика или часова историје књига "Чујте Срби" чита као обавезна лектира у основним и средњим школама. Сетимо се великог доктора Рајса и његових визионарских речи, кажимо му хвала за све овим путем за своје добро!
Ова иницијатива је покренута од неформлне групе грађана окупњене око ФБ странице "Арчибалд Рајс"

Јован Кнежевић представник инцијативе Арчибалд Рајс

Генерал полиције др. Братислав Дикић испред бисте др. Арчибалду Рајсу у Мачванском Прњавору

 

 

Подржавам иницијативу да књига "Чујте Срби " постане обавезна школска лектира.  Уместо подршке - подсећање :

Генерал полиције др. Братислав Дикић посетио је споменик др. Арчибалду Рајсу у Мачванском Прњавору, не скривајући дубоко поштовање према ономе што је Арчибалд Рајс за Србе учинио . Том приликом истакао је да морамо чувати сећање на великог пријатеља Срба и увек изнова подсећати Србе  колико  драгоцене његове поруке и поуке  и да се могу мерити са онима које је   изговорио  Свети Сава : Само  Слога Србина  Спасава !  Такође  потписници ових редова је  предложио  да напише књигу  о настрадалим  Србима  од стране аустроугарске војске , на чему сада и радим  и у чему су ме подржали многи  књижевници првенствено Бранислав Бојић

Подсећања ради: у порти цркве у Мачванском Прњавору, налази се спомен -костурница, испред које се налази биста др. Арчибалда Рајса, почасног грађанина Прњавора, који је извештавао о злочинима аустрогарске војске.

Др. Арчибалд Рајс је Оснивач прве државне полицијске школе у Србији и велики је пријатељ и познавалац Срба, који ће бити упамћен по риечима: – Чујте, Срби, чувајте се себе!

Истакао се као криминолог, радом на истраживању злочина над Србским становништвом у вријеме Првог светског рата. У Србији се иначе организује и Међународни научни скуп ,,Дани Арчибалда Рајса“.  Мада иницијаторима петиције  Иницијатива да књига "Чујте Срби"   постане обавезна школска лектира , додела бих и следеће и не само лектира , већ редовно где год је проливена кап недужних Срба од стране окупаторске војске , одржавати и књижевне и сваке друге сусрете и сличне манифестације и Србе увек подсећати , какву су страхоту преживели њихови преци.
Забежила:

Славица Јовановић 

новинар и књижевник