Pisatelj Boris Pahor, ki te dni praznuje svoj stoti jubilej, je danes kritiziral nedeljski govor predsednika SDS-a Janeza Janše na slovesnosti ob 70. obletnici domobranstva v Rovtah, češ da je "postavil zgodovino na glavo".

Po Pahorjevem mnenju je Janša v svojem govoru na slovesnosti ob 20-letnici postavitve farne plošče, 70-letnici ustanovitve

domobranstva ter evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov v Rovtah nad Logatcem "postavil zgodovino na glavo", ko je odgovornost za vse zlo naprtil izključno komunistom, pozabil pa je na vse drugo.

Pisatelja je posebej zmotilo, da je Janša spregledal fašizem in zasluge primorske rodoljubne organizacije TIGR v boju proti italijanski raznarodovalni politiki na Primorskem in da se je slovesnosti v Rovtah udeležil tudi kurat Slovenske vojske. Pahor pa je bil kritičen tudi do slovenskih tržaških komunistov in njihovega početja v času resolucije informbiroja, ko so vse politične nasprotnike zmerjali kot "titofašiste", poroča Primorski dnevnik.

Odziv Janše in SDS-a

Janša se je na te izjave že odzval prek Twitterja, kjer je zapisal: "Zgodovino na glavo postavljajo tisti, ki so po vojni iz te male vasi pobili 219 ljudi. In tisti, ki to opravičujejo."

Nato so se odzvali še pri stranki SDS in prav tako prek Twitterja Pahorja opozorili, da je Janša "ničkolikokrat obsodil fašizem, še posebej v Rovtah", ter da se je kot prvi predsednik vlade poklonil spominu na pripadnike Tigr, "ko so bili za komuniste še teroristi". Kot so dodali, je prav Janševa vlada določila državni praznik dan vrnitve Primorske k matični domovini.

Ohranitev spomina na taborišča

Na srečanju s predstavniki združenja Terre di confine (Terre sul confine) na Proseku pri Trstu so sicer govorili tudi o ovrednotenju nekdanjega taborišča v Viscu ter o ohranitvi spomina na fašistična in nacistična taborišča v Italiji in drugod.

Tako Pahor kot predsednik združenja, zgodovinar Ferruccio Tassin, upata, da bo nova predsednica deželne vlade Furlanije - Julijske krajine Debora Serracchiani pokazala več zanimanja za ureditev nekdanjega taborišča kot njen predhodnik Renzo Tondo.

Ob tej priložnosti se je pisatelj tudi zahvalil italijanskemu predsedniku Napolitanu za voščilo, v katerem ga je ta označil za borca proti vsem totalitarizmom. Pri tem pa je Boris Pahor tudi kritičen, saj pravi, da je bila njegova želja, da bi italijanski predsednik ob tej priložnosti izrecno omenil fašizem in komunizem, česar pa ni storil.

28. avgust 2013 ob 20:42,
zadnji poseg: 28. avgust 2013 ob 22:00
Trst - MMC RTV SLO/STA