Датум: 11.12.2015.

Бујошевићу, драги директоре,

коме год да сте одговарали – министру или таблоидном политичару – могу да вам кажем да сте обојицу обрадовали.

Увек је уживање разговарати у већем друштву, чак и када се оно, некоме, само причињава. У вашем случају, није то једина ствар која вам се причинила, та два министра, али нема везе.

Ништа не може да разгали човека као добра халуцинација.

Но, хајде да кренемо од почетка.

Рецимо, од вашег одушевљења чињеницом да у Закону о јавним медијским сервисима, у члану 23, који се бави овлашћењима генералног директора, нема речи “претплата”, или “такса”.

Пази, стварно нема. Али, у ставу два, истог члана, некако се омакло,  па је у ваша овлашћења и обавезе упало да директор мора да “организује и управља процесом рада и води пословање установе”.

То што се за вас вођење пословања своди на идеју да премијер и министар смисле како да се наплати такса, јесте проблем, али није мој.

Зато што Статут РТС-а, у свом члану 43, став 12, на ваше изненађење предвиђа да је посао директора и да“организује, надзире и одговара за систем који обезбеђује финансирање РТС из таксе”.

Ју! Откуд сада то ту! Да зовемо Вучића да промени статут? Да узме на себе обавезу из тог члана?

А ви га после убедите да нисте хтели да га поставите за инкасанта.

Даље, драги директоре, да останемо код теме ко ради свој посао, а ко не, када нам већ тако добро иде.

Пошто сте поменули колегу директора ХРТ – признајем, моју тиху патњу – предлажем вам да отворите сајт РТС и сајт ХРТ, и уочите пар ситних разлика између оних који раде свој посао и оних који то, или неће, или не знају, а плашим се, у вашем случају, да је реч о миксу обе негације.

На вашем сајту, иако сте више од годину и по дана упознати са чињеницом да, по Закону, финансирање РТС из буџета престаје 31.12. 2015. године, под одредницом “претплата” - што је само по себи нонсенс и доказ да се не бавите својим послом, јер "претплата" више не постоји, и уместо ње се користи реч "такса" - постоје само две ставке:

Упутство за измирење дуга за РТВ претплату; и

Саопштење о наплати претплате за 2013. годину.

На сајту ХРТ под одредницом “пристојба”, што је хрватска реч за таксу, може да се прочита шта је такса,  зашто је потребна, шта се њоме финансира, како може да се умањи, а ту су побројани и сви начини плаћања, повластице, закони...

Када томе додамо да је ХРТ, грађанима Хрватске, који, како сте и сами рекли, у огромном проценту плаћају таксу без икакве присиле, омогућио, путем уговора са банкама, да је плаћају преко трајног налога; да је снимио спотове којима сепромовише плаћање таксе; да је организовао наградне игре за оне који плаћају таксу;  да је смислио низ повластица; да редовно обавештава јавност о платама запослених у ХРТ...

Елем, када све то додамо, зашто мислите да не радим свој посао, ако вас питам – извините, директоре, шта сте ви радили седам протеклих месеци?

Објавили две старе вести о претплати, и једно писмо министру информисања?

И мирно свима саопштили, не прочитавши ваљда сопствени Статут, да ви са наплатом таксе немате ништа и да је посао државе да, по закону, обезбеди стабилно и довољно финансирање јавног сервиса.

А где је ту мало промоције, не директора, него таксе. Где су вам сви они којима плаћате огромне суме за разне серије да мало људима причају о томе зашто такса и шта се са њом дешава. Где су вам запослени, чије плате су, за разлику од Хрватске, тајна, да заговарају таксу? Да нисте смислили неку наградну игру, повластицу, распитали се у банкама о трајним налозима, снимили неки спот за плаћање таксе?

Ништа од тога? Него један од бољих одговора које сам у животу чуо – “премијер је прихватио моје предлоге, или, боље рећи, да је и пре него што сам их ја изнео, он већ дошао до њих”???!!!

Драги директоре! O sancta simplicitas! У телепатској сте вези са премијером! Или вам се јавило! Фиксирали сте га погледом? Па је он прихватио нешто што нисте ви изнели, него он, али бисте сигурно то и ви, само да није он. Маестрално!

Уосталом, као и све остало. Рецимо оно шта се догодило на састанку који помињете, вашег “шестог радног дана”. На страну то да је само још Господ Бог запамтио шта је радио првих седам дана, што говори о  вашем давању божанских атрибута директорској функцији, на том састанку, кратком, јер сте журили на Управни одбор ВМА – или у седми дан, на одмор - предложили сте, у смислу наплативости таксе, да Министарство културе и информисања води кампању за наплату таксе.

Уместо вас, наравно.

И тако, у недоглед, све неко други, уместо вас.

Зато што су држава, влада, и министарство задужени за стабилно и довољно финансирање јавног сервиса, а директор с тим нема никакве везе. И зато што РТС-у, по његовом “јавља ми се”, није довољно ништа мање од сто милиона евра.

А када кажем да је проценат наплате таксе, нека врста референдума о начину на који се у РТС ради, директор падне у транс, упореди РТС са вртићем и болницом, умота се у пелене, и  закмечи: Молим вас, радите мој посао, уместо мене.

Ваљда мисли, шта хоћете, и Бог је радио првих седам дана, а за остало не постоје писани трагови.

Драги директоре,

да вам још нешто објасним.

Србија није провинција Лиланг, и у њој је Закон о јавним медијским сервисима прилагођен ЕУ стандардима, тако да то, што вам Брисел смета, вреди само ако се преселите у Жаоминг, преузмете ондашњу телевизију и назовете се Ким Џонг Бу.

Онда бисте могли да заплените приходе кабловским оператерима, и да емисиону технику и везе, са којом и даље нисте потписали уговор и коју одбијате да плаћате, прогласите за имовину РТС.

Такође, могли бисте и да стрељате администраторе који су на сајтове Министарства културе и информисања, као и сваке појединачне институције,  поставили све податке о издвajањима министарства, па и о оним која су отишла Филхармонији, Народном позоришту, ансамблу Коло, музејима...

Даље, Закон је незгодан, и ако вам толико одговара његов део, по којем је држава надлежна за финансирање јавних медијских сервиса, мораћете да се навикнете и на то да поштујете онај његов део, који говори о вашим обавезама.

И ако шаљете финансијски извештај, што сте представили као своју добру вољу, а не најобичнију обавезу једног директора, мораћете да урадите и све остало што вам стоји у опису надлежности. Низ најобичнијих обавеза, најобичнијег директора, па и све оне које су везане за наплату таксе.

А ништа од тога нисте урадили. Нити сте организовали, нисте надзирали, никог осим мене и премијера, и нисте се припремили за посао, који вам почиње за неких петнаестак дана.

А имали сте много више од шест дана да га завршите (седам месеци, да будемо прецизни), мада сте, тако божански настројени, могли ваљда и за шест.

Шалу на страну, зато сам, и само зато, рекао да бих радо мењао вас за директора ХРТ.

Он би бар, уместо да ми пише писма, данашњи дан искористио да прошета до ЕПС-а и проба да са њима договори, како да споје уплатнице за струју и таксу.

На крају, не брините, држава ће свој део обавеза, када је реч о финансирању јавних сервиса испунити, и уплатиће четири милијарде динара из буџета у ту сврху.

Остаје питање, на које нисте одговорили.

Шта ћете ви да урадите?

И шта ћете урадити ако се установи да нисте способни да урадите?

Иван Тасовац