Francuski dnevnik Liberasion objavio je otvoreno pismo u kojem je pokrenuta peticija za smenu hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, a potpisnici su brojni intelektualci koji poručuju da u Evropi nema mesta ideologiji koju on zastupa.

Među potpisnicima su, navodi regionalna TV N1 italijanski marksistički teroretičar Antonio Negri, profesorka na kalifornijskom Berkliju Džudit Batler (Judith Butler), konzervativni francuski filozof Alen Finkilkro (Alain Finkielkraut) i italijanski književni nobelovac Dario Fo.

U pismu se Hasanbegović opisuje kao revizionista istorije i simpatizer ustaškog režima.

„Zlatko Hasanbegović iskorišćava nasilje totalitarstičkih režima kako bi diskreditovao borbu protiv fašizma. On nije izabran zbog svojih kompetencija u području kulture, već da bi promovisao ideologiju koju zastupa. U svojim govorima i publikacijama on u pitanje dovodi istorijske istine i osnovne vrednosti naše političke unije”, navodi se u pismu koje je objavio Liberasion.

List piše da je jedan od prvih Hasanbegovićevih poteza bilo ukidanje Komisije za neprofitne medije nakon čega se, kako se navodi, rešio neprijateljski nastrojenih novinara na HRT-u.

„Članove Saveta za elekronske medije izložio je ogromnom pritisku što je izazvalo zabrinutost brojnih organizacija, među kojima je i OSCE-a. Zbog svega ovoga pozivamo na zajedničku akciju jer u Evropi i Hrvatskoj nema mesta ideologiji koju on zastupa. Ovde nije reč o slobodi mišljenja ili političkom senzibilitetu, već o izrazu naše privrženosti osnovnim vrednostima koje su temelj evropskog projekta”, navodi se u pismu.

Pismo protiv Hasanbegovića potpisali su i bivša premijerka Kanade Kim Kampbel (Campbell), bivši šef španske diplomatije Migel Angel Moratinjos (Miguel Ángel Moratinos) i poznati evropski intelektualci kao što su Etjen Balibar (Etienne Balibar), Šantal Muf (Chantal Mouffe) … Tu su i poznati francuski aktivisti i lovci na naciste Beate i Serge Klarsfeld.

Inače, u nekoliko navrata ranije smenu Hasanbegovića tražio je i istoričar Efraim Zurof, direktor Centra „Simon Vizental”, koji je novoj hrvatskoj vladi poručio da su ustaše bili zločinci, ne heroji.

(Politika)