Трећи симпозијум о стваралаштву великана писане ријечи Бранка Ћопића - "Ћопићевско моделовање реалности кроз хумор и сатиру", који је организован у оквиру истраживачког пројекта "Лирски, хумористички и сатирички свијет Бранка Ћопића", почео је јуче у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

Пројекат је окупио око 82 учесника из Београда, Новог Сада, Тузле, Црне Горе, Словеније, Аустрије, Хонгконга. Неки од учесника своја излагања одржаће путем

"скајпа".

- Велики писац Бранко Ћопић у БиХ и Републици Српској није на мјесту на којем заслужује да буде. Овај симпозијум је веома важан, јер захваљујући руководиоцу пројекта Бранку Тошовићу и његовом стручном тиму из Граца, данас имамо могућност да учимо како треба читати, тумачити и представљати Ћопића - рекла је на отварању симпозијума помоћник министра за културу Републике Српске Ирена Солдат-Вујановић.

Она је истакла да говорећи о Бранку Ћопићу чувамо сопствени језик, промовишемо име и дјело књижевника који је давно изашао из граница у којима живимо.

Носиоци овог међународног пројекта су Институт за славистику универзитета "Карл-Франк" у Грацу и Народна и универзитетска библиотека РС уз помоћ Министарства просвјете и културе Српске.

- Посебан значај симпозијума је у томе што ће у току три дана књижевност и наука о језику посредством ових радова проговорити о овом великом књижевнику и дати значај који до сада није имао - нагласила је директорица Библиотеке Љиљана Петровић-Зечић.

- Бранко Ћопић је неправедно заборављен и запостављен и управо због тога сматрам да овај пројекат даје нову могућност да се шира публика упозна са овим великаном и умјетником. А ако неко треба да се врати Ћопићу, онда је то Крајина и Република Српска - рекао је професор Тошовић.

Најавио је да ће сљедеће године тема симпозијума бити "Однос мушкарца и жене у Ћопићевом дјелу".

У оквиру симпозијума у холу библиотеке отворена је изложба "Бранко Ћопић, живот и дјело - велики Ћопић у малом свијету" ауторке Ратке Марић. Симпозијум Ћопићу у част биће завршен сутра.

- Бранко Ћопић је писац који говори таквим језиком који већ нестаје у нашој свијести. Ако је битно одређење човјека говор, игра, треће је смијех. Ћопић је ту ненадмашен. Данас ћу говорити о зрелом хумору у "Башти сљезове боје", настале у завршној фази његовог стваралаштва. Са уживањем сам поново читао Ћопића и дошао на овај скуп - рекао је један од учесника симпозијума професор доктор Милош Ђорђевић из Београда.

РТРС