LOGO Small KB

Ima vremena što uporedo sa razbijanjem monstruozne medijske blokade na eks-jugoslovenskoj strani i demaskiranjem kriminalne satanizacije, koju su vršili i vrše Titoisti, sami i u

saradnji sa Staljinistima celoga sveta, posebno sa albanskim, švajcarskim i francuskim, akademik prof. dr Kaplan Burović je izabran za počasnog člana redakcija i mnogih društava,

kulturno umetničkih i kulturno istorijskih centara, od kojih su ga neka dekorisala i sa zlatnim medaljama.

Koliko za primer spominjemo kulturno-umetničko društvo „SRETENJE“ iz

Slovenije, pa „ROZAFA-MORAČA“ iz Albanije, iz Crne Gore, Makedonije, Srbije, iz Švajcarske, Italije – i eto, sada, upravo ovih dana, Akademiku Buroviću se predlaže i dostojanstveno mesto počasnog člana Kulturno-umetničkog društva „Zlatna reč“ i Kulturno-istorijskog centra „Srpska kruna“, oba iz Austrije.
U predlogu ova dva društava se naglašava :
Upoznati smo Vašim pregalačko naučnim radom na polju albanologije i zbog nezaborava, zbog istine, zbog otkrivanja istine o Albancima, koja bez vašeg doprinosa ne bi doprla do pora svakog živog bića, koje je željelo čuti tu istinu, a ujedno i zbog očuvanja Vašeg imena, kojim ste zadužili ceo pravdoljubivi svet, mi članovi Kulturnog društva “Zlatna Reč” i “Srpske Krune” iz Lassee – Austrija, na sastanku Upravnog odbora društva, doneli smo odluku da se: Akademik, prof. dr Kaplan Burović imenuje za počasnog člana našeg društva.
U njegovom odgovoru stoji:

Sa dubokom zahvalnošću izjavljujem vam da prihvatam vaš predlog-odluku da postanem počasni član Kulturnog društva »ZLATNA REČ« - »SRPSKA KRUNA« - Austrije.
Vaša odluka da me imenujete za počasnog člana je dostojanstveno priznanje za pozitivan karakter i odjek mog dosadašnjeg društvenog delovanja na polju borbe za slobodu i demokratiju, publicističkog, književnog i naučnog stvaranja i samopožrtvovanja, od vremena okarakterisano kao sui generis.
Vašom odlukom vi me postičete da nastavim sa ovim stavom, stvaranjem i samopožrtvovanjem.
Kao počasni član vašeg društva, u vašem krugu i zajedno sa vama ja ću nastaviti moj društveni i kulturno-naučni rad u prilog naučne istine i lepše budućnosti čovečanstva, a preko istine i lepše budućnosti našeg naroda, doprinoseći tako i vama da nastavite sa vašim plodnim radom i delovanjem za stvar naroda i domovine.
   16508222 1409035715834894 6297855415187042625 n Small

"Živi ako smeš" - autor Slavica KLEIN,

osnivač i predsednik KD. Zlatna Reč i "Srpska Kruna" Austrije

 

Članovi ova dva društva su primili sa velikom radošću kako prihvatanje akademika, prof. dr Kaplana Burovića njihovog predloga, tako i njegovu izjavu povodom toga. Lično predsednica društva  «Zlatna reč », poštovana gospođa Slavica Klein zahvalila se Akademiku Buroviću u svoje ime i u ime društava.
   U borbi za naučnu istinu, njegovim izuzetno značajnim doprinosom i izuzetnim samopožrtvovanjem, Akademik Burović je od vremena skrenuo opštu pažnju na sebe, svoju borbu i svoje stvaranje, ne samo svog naroda, već i drugih naroda, koji su ga isto tako izabrali ne samo za počasnog člana svojih kulturno-umetničkih društava, već su ga predložili i za počasnog građanina, pa su i pisali za njega i govorili preko eminentnih svetskih glasila, kao što je pariski list L’HUMANITE, ženevski list SUISSE i mnoge radio-televizije, posebno italijanske, dok su ga beogradske radio-televizije imale na svom programu više puta kao svog izuzetnog i dragog gosta.
   Od vremena ga njegov narod proglasio za Srpskog viteza i Svetog ratnika, pa ga odlikovao i zlatnom medaljom SRPSKA KRUNA. Iz Moskve su mu stigla dva odlikovanja, Srpsko učeno društvo ga odlikovalo zlatnom medaljom Pečat Niša iz III veka, dok ga Srpska pravoslavna crkva odlikovala i zlatnom medaljom «Sveti Petar II Petrović – Njegoš», koje mu je uručio lično Mitropolit dr Amfilohije Radović, posle svečano odslužene liturgije u Sabornoj crkvi Ulcinja Sveti Nikola.
   Akademik, prof. dr Kaplan Burović je ne samo svojim stvaranjem, već i svojom ličnošću, prisutnošću i stavom, svojim glasom i živim rečima, osvetljavao i osvešćivao ljude, mobilizirao ih ne samo da se uopregnu u svestranu angažovanost za dobrobit naroda i domovine, već i da se svrstaju u prve redove borbe na život i smrt za slobodu i denokratiju. Da se herojski bore i istraju. Toliko je to bilo evidentno kod Njega da su mu i njegovi neprijatelji napisali u karakteristici : «Kaplan pretstavlja političku i ideološku diverziju u našoj zemlji »… »Kaplan je izvanredno sposoban čovek kao organizator, zato napominjemo da, ukoliko nađe pogodnu sredinu-intelektualce, on će naći sa njima zajednički jezik. Iako oni možda i neće biti neprijateljski raspoloženi, Kaplan može da na njih deluje i da ih napravi neprijateljima». Bez hapšenja i osude, spremali su se da ga fizički likvidiraju. U nemogučnosti da to pred svetom opravdaju, osudili su ga potpuno nevinog nga doživotnu robiju, prividno na 43 godine monstruoznog zatvora, gde su i zatvorenike huškali na njega da ga ubiju, a morili ga zato i glađu, permanentno, i svakakvim bolestima, usled čega je pretrpeo i kliničku smrt. Tada su ga za malo i živog sahranili.
   Oni koji su ga lično upoznali vide u Njega ne samo genija, već i sveca, pa i Isusa Hrista, pa i samog Boga. U njegovoj 83-ćoj godini života, njega je i obljila jedna svetlost dostojanstvenog isposnika i sveca. Jedna je novinarka, preko medija, od vremena izjavila da je pod okriljem tri osmice, da je sâm Bog, i da mu neprijatelji ne mogu ništa, jer se protiv Boga niko ne može boriti. Upravo zato su se aktuelno upregli Stalinisti celog sveta protiv Njega kao protiv nijednog drugog svog protivnika. Napisali su i objavili desetinama knjiga protiv Njega, da ne govorimo o kilometarskim « studijama », člancima i člančićima, koji su hiljadama, a prepuni psovki, uvreda, kletvi i kleveta, falsifikata i pretnji da će ubiti ne samo Njega, već i njegovu decu. Učinili su mu svestrani mobing i monstruozno sataniziranje. Učinili su na Njega i više atentata, ali ga ni otrov ne truje, niti kuršum ne hvata.
Do sada je Akademik Burović sam samcat istrajao u toj borbi, a – od sada – eto gde mu se pridružuju i svi oni, iz njegovog naroda i iz drugih naroda, svi kojima je draga naučna istina, sloboda i demokratija. Sem što je primljen za počasnog člana, njegovi obožavaoci iz srpskog i drugih naroda napisali su i objavili o Njemu preko stotinu knjiga (Pa i knjigu SVETSKI RAT PROTIV JEDNOG ČOVEKA – Akademik Burović disident Br. 1.), da ne govorimo o studijama i člancima, koji su na hiljade, da ne govorimo i o mnogim intervjuima na sve jezike sveta, preko svih medija, štampe, interneta i radio-televizija. O Njemu je već objavljena i zbirka pesama, himni i oda na srpskom i stranim jezicima, koje su mu posvetili srpski i strani pesnici. U jednoj od njih, vlaška pesnikinja Žulijana Jorgandži kaže, prevodimo:

 

Bio je Heroj, bio i Čovjek !
Nijedan drugi ne bješe takav,
Govorio je kad smo ćutali,
Srce nam dade, grob mu dadoše.

I rekoše: „Umro je usamljen
I zaboravljen u crnom zatvoru“.
Imali mrtvih, nezakopanih,
Od n’jemog stvora, k’o ja i ti ?!

Bio je Heroj, Bio i Čovjek!


   On je još uvek Heroj, još uvek Čovek, iako puni 83-ću godinu života, iako su ga na živo odrali ne jednom, već 10 puta (U doslovnom smislu ove reči!), iako su mu slomili i ruke i noge, iako su mu masakrirali i decu, pa ubili i unuka – u utrobi neveste sina!!!
Biti heroj to može svako, ali ČOVEK, e – ČOVEK – to gordo zvuči!- rekao je Maksim Gorki (jer ne može biti svako!), dok je naš Marko Miljanov, preko junašstva i herojstva, cenio upravo ČOJSTVO.
   Čojstvo je karakteriziralo akademika, prof. dr Kaplana Burovića i karakterizira ga kao retko koga drugo. Zato je i književnik Radovan B. Milić od vremena rekao: „Čovek koji je ceo svoj život posvetio nauci, koji je prihvaćen i priznat od naučnih svetskih krugova i elite, ne može biti čovek samo jednog naroda, samo jedne vere i jedne nacije. On je čovek svih vera i svih nacija, čovek sveta, jer značajni doprinos njegovih dela prevazilazi okvire granica jedne nacije i kao razvigor obigrava planetu neuništivom istinom o poreklu jednog naroda, koji danas, antonaučnom indoktrinacijom uznemirava ceo svet“.


Danilo DANČETOVIĆ