Харадинај врбује политичку подршку на југу Србије обећавајући косовске пасоше тамошњим Албанцима, али и шаље поруку Београду да проблеми нису могући само на Косову већ и на југу Србије.

Рамуш Харадинај, председник Владе Косова и Метохије, обећао је током сусрета са Албанцима са југа Србије да ће им омогућити да као „Албанци Источног Косова добију и пасоше Косова“. Харадинај је рекао и да ово питање више није питање година, већ месеци, јер су „источнокосовари дали своје животе и пролили крв за државу Косово“.Премијер лажне државе је поручио и да Албанци са југа Србије заслужују „повољнији статус од косовских Срба“, као и да „разуме да је ситуација у Прешевској долини тешка и да међународна заједница не би требало да дозволи да се Србија игра са становништвом Медвеђе, Бујановца и Прешева“. „Ако Србија намерава да буде чланица ЕУ, Београд мора да напусти дискриминаторску политику јер пут до Брисела пролази кроз Прешево!“, рекао је Харадинај. Он је обећао да ће у најскорије време да посети Прешево, те да је могуће испунити обећање да Албанци са југа Србије добију косовске пасоше, јер је по косовским законима могуће имати двојно држављанство. Стефан Сурлић са Факултета политичких наука убеђен је да иза Харадинајевих речи пре свега стоји „политички блеф“ јер држављанство Косова Албанцима, наводи он, не значи ништа, јер са тим пасошима имају ограничену слободу кретања, визног режима, док им српски пасоши пружају потпуну слободу кретања. „Ово све има више унутарполитичку димензију да ће они који добију држављанство сутра подржати његову политику, али и да се представи као заштитник Албанаца и ван такозваних граница Косова“, оцењује наш саговорник. Сурлић верује да су оваква Харадинајева обећања опасна, али и да њима шаље поруку Београду пре постизања неког коначног споразума у Бриселу.

Ко је Шефкет Муслију кога је поменуо премијер?

Иначе, састанку код Харадинаја присуствовао је и Шефкет Муслију, бивши командант такозване Ослободилачке војске Прешева Бујановаца и Медвеђе (ОВПМБ), иначе блиски рођак Јонуза Муслијуа, сарадник клана Харадинаја, терориста задужен за север Косова, умешан у убиства и нападе на Србе, као и инциденте у Куманову у Македонији 2015. и особа коју је тада српски премијер, а сада председик државе Александар Вучић апострофирао као једно од „лица са потернице“ Републике Србије, који се као припадник такозване Гњиланске групе ОВК терети за злостављање и убијање Срба токoм 1999.

Бранкица Ристић