Čuveni srpski baletski umetnik Milorad Mišković preminuo je u 86. godini u Nici (Francuska), saopštila je danas Fondacija Milorad Mišković.

Mišković je rođen 26.marta 1928. godine u Valjevu, a u svet umetnosti ušao je još kao dete u nekad poznatom beogradskom Rodinom pozorištu.

Kasnije se, kao učenik čuvene Nine Kirsanove, okreće umetnosti igre, veoma mlad postaje član Narodnog pozorišta, a već 1946. Milorad Mišković u Parizu započinje veliku međunarodnu karijeru.

Vodeći je igrač u vodećim kompanijama, nastupa u predstavama najuglednijih koreografa, a impozantna je i lista njegovih partnerki: Alisija Markova, Ivet Šovire, Žanin Šara, Karla Frači, Rozela Hajtauer...

U Parizu je 1956. osnovao i sopstvenu trupu čiji su članovi bili i poznati jugoslovenski igrači. Kasnije, često je bio gost i na sceni svoje mladosti - Narodnom pozorištu u Beogradu, u predstavama “Žizela”, “Romeo i Julija”, “Huan od Carise” i “Sid”.

Po završetku igračke karijere, Milorad Mišković je dugo radio za UNESCO: u dva mandata bio je na čelu Saveta za igru (CID), a potom je proglašen za njihovog doživotnog počasnog predsednika.

Posmrtni ostaci istaknutog umetnika biće kremirani u Francuskoj, a kasnije će urna sa njegovim pepelom biti položena u Beogradu, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug