LG Srecanje-Sretenje Mobile Small Mobile

 

Piše: Metka Zoya Obrul

 

U galeriji Riemer u Slovenskim Konjicama postavljena je izložba čarobno basnoslovnih slika umetnice Marjane Kmet.  Otvaranje izložbe, koju je i ovaj put je pripremilo Slovenačko srbsko kulturno humanitarno društvo SRETENJE iz Slovenskih

Konjica, bilo je u petak, 22. novembra. Ova izložba već je sedma po redu u ovoj godini, u organizaciji društva SRETENJE.

Slikarka Marjana Kmet u izložbi svojih slika dala je naslov ŠAPUTANJE KROZ SNOVE.  Marijanu Kmet i njezine slike predstavio je poznati  moderator g. Andrej Okreša, uz pratnju gitare i autorskih pesama slovenačkog  kantautora Danija 971907 10200364450412030 1426642365 n Small MobileBedrača. Marjana Kmet o svojima je slikama rekla:« Za mene je fantazijsko slikanje ono, što mi omugoćava izražavati osećaje i doživljavanje prirode, susrete sa likovima iz usamljenih  šetnji, šaputanje nežnih nimfa i rusalka. Četkica je sama klizala po platnu i boje su poćele pred mojim oćima da žare. Sve boje prirode,  koje se kod »pravih« umetnika stidljivo umotane  u koprenu  će izbledeti, da kojim slučajem ne bi uzrujale gledaoca i dale zanos njegovim mislima.  Kao biolog prirodu vidim bez koprena, nežnu, lepu, čistu, živopisnu (šarenu?) i okrutnu. Životinje se oblaće u živopisna odela, cveće žari vode i litice, nebo sunce i mesec. Sve i svako biće puno je prića života i ima sopstveni smisao. Ali ipak je čovek  taj, koji svemu tomu pridaje mističke osećaje, taj koji povezuje misli i snove i upliće ih u svetove. Sama sebi ne priznajem umetnički status. Ja sam samo skromna zapisivačica svojih snova, snova, koje uplićem među svetove.