Српско друштво "Сретење" из Словенских Коњица, у сарадњи са српским друштвом "Златна реч – Српска круна" из Ласеа, Аустрија, организовали су заједничку изложбу славских колача и ручних радова из кућне радионице Славице Клеин.

Изложба је била веома посећена, а Словенци, заинтерсовани за српске православне обичаје су дочекивани погачом и сољу што је на њих оставило позитиван утисак и оживело сећање на период Другог светског рата, када су бежећи пред немачком силом проналазили уточиште у Србији, где су их српски домаћини дочекивали симболом срдачне добродошлице - погачом и сољу, јављају организатори.

Песник и писац Радован Б. Милић подсетио је присутне на период успостављања Српске православне цркве и хиљадугодишњи значај славског колача.

У поетском делу вечери, своје песме су рецитовали Владимир Гаврилов из Беча, Славица Кокот из Словенских Коњица, као и Славица Клеин, председница друштва Златна реч - Српска круна из аустријског места Ласе. Програм је водила и повезивала Метка Обрул, песникиња и потпредседница друштва Сретење.

Изложба обредних хлебова и ручних радова може се погледати сваког дана у Риемерјевој галерији на Местном тргу бр. 15 у Словенским Коњицама, одакле ће бити пресељена у Аустрију.

Организатори

Аутор:
РТС