Беч -- Нова аустријска влада биће још већа подршка Србији на путу ка ЕУ, оценио је посланик српског порекла у бечкој скупштини Немања Дамњановић. Он је, у изјави Танјугу, казао да је лидер ФПО Хајнц-Кристијан Штрахе увек имао одличне односе са Србијом и позитиван став према тој земљи, а да је и нови канцелар Себастијан Курц увек подржавао Србију.

„Могу само да очекујем даље побољшање у односима две земље. Нешто друго не би могло да се очекује од нове владе у Бечу“, рекао је посланик из редова ФПО.
Члан проширеног састава Председништва ФПО изразио је уверење да ће нова валда помоћи Србији на путу ка чланству у ЕУ. „Став Штрахера је увек био да Србија треба да постане чланица ЕУ, али да у преговорима мора бити равноправни партнер, а не да буде уцењивана“, подвукао је Дамњановић. Истакао је да нова влада, у којој је сада ФПО, доноси битне промене и побољшања Аустрији.
„У владином програму предвиђене су бројне олакшице и растерећења за грађане. Тако ће се спровести пореско растерећење, повећати минималне пензије. Нова влада доноси много тога што је одавно требало урадити“; подвукао је Дамњановић. Он је истакао да је влада јасно проевропски оријентисана.
„Никада ми из ФПО нисмо рекли да смо против ЕУ, већ напротив да смо Европљани. Међутим, ако желите да се нешто развија онда је важно да анализирате ствари и предлажете исправке. Није лоше да постоји неко ко скреће пажњу на грешке. Наша дужност је да радимо на бољитку Аустрије, јер смо изабрани од Аустријанаца, али и да указујемо на проблеме у ЕУ. Сигурно је да ће Аустрија остати у ЕУ, и да је влада проевропски оријентисана“, нагласио је Дамњановић.

Извор: Танјуг