Tamo gde utvrdimo nepravilnosti biće počišćeni svi odgovorni, ne sme biti bahaćenja, poručio ministar spoljnih poslova.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rešio je da se obračuna s lopovlukom u srpskim ambasadama i konzulatima širom sveta i za Kurir poručuje da će smeniti sve diplomate u čijim se diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) otkriju malverzacije.
- Svuda gde se utvrde nepravilnosti biće smenjeni svi odgovorni. Ne sme biti javašluka i lopovluka po ambasadama, zbog toga će morati da odgovaraju - naglašava šef diplomatije.

Do detalja

Ministarstvo na čijem je čelu započelo je vanrednu kontrolu svih naših DKP. Pod lupom su pre svega finansije, ali i nivo bezbednosti objekata i osoblja, kvalitet komunikacije diplomata s državom prijema i dijasporom i druge stvari.
- Ništa se nije proveravalo više od 20 godina i zato smo odlučili da zavedemo red u našim DKP. Formirali smo tim koji je zadužen za nadzor, kojim će biti obuhvaćene sve ambasade i konzulati - objašnjava Dačić za naš list.

Ovaj tim Ministarstva spoljnih poslova vodi državni sekretar Ivica Tončev, koji za Kurir najavljuje da posle češljanja ambasada u Bratislavi i Beču na red dolaze naša predstavništva u Parizu, Londonu, Madridu, ali i Maroko, Peking i druge destinacije izvan Evrope.

- U timu koji vodim su stručnjaci iz oblasti konzularnih poslova, finansija i bezbednosti. Svako od njih će se kod službenika i diplomata u ambasadama informisati o stanju u tim oblastima, a uz to ide i detaljan obilazak objekata. Na kraju se za svaki nadzor piše detaljan izveštaj, u kojem se predlažu i određene preporuke, i svi oni završavaju kod šefa diplomatije - kaže Tončev za naš list.

Biće i nagrada

Kako naglašava, sve nepravilnosti će biti zabeležene, a eventualni propusti rangirani tako da ozbiljne sankcije prete i šefovima i zaposlenima u DKP - od disciplinskih i prekršajnih postupaka do krivičnih prijava.

- Isto tako, diplomate mogu i da napreduju u karijeri, jer će nadzor pokazati u kojim predstavništvima je besprekorno organizovan rad. Te diplomate će biti pohvaljene i preporučene za nagradu - objašnjava Tončev.

I TREBA SVE DA PROČEŠLJAJU

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović pozdravlja akciju MSP, od koje očekuje da učvrsti disciplinu u ovoj delatnosti.
- Sve će da pročešljaju, i treba da češljaju. Ovo je najava jednog evropskog kursa koji se zasniva na visokom profesionalizmu i znanju. Sadašnje rukovodstvo MSP je shvatilo da moraju da se revidiraju obruči diplomatije koje je postavio DOS i da se postavi racionalna diplomatska mreža - smatra Jovanović.