U elektronskom časopisu tragovi-sledi, 29. septembra 2018. objavio sam članak pod naslovom Srpski dani kulture u Fokusu: Politički skandal i nerazumevanje značaja kulture.

U članku sam se osvrnuo na politički nezreo nastup Saše Gajića u Beču, predsednika Socijalne stranke Srba Slovenije i Saveza srpske dijaspore Slovenije, u kojem je brutalno, bez trunke političke kulture i dostojanstva, neistinito, na najgori mogući način, bez osnova i argumenata, u prisustvu pedesetak Srba i Austrijanaca, u prisustvu državnog sekretara Ministarstva kulture Srbije, kao i u prisustvu atašea za kulturu ambasade R. Slovenije u Austriji, tvrdio kako slovenačka policija uz podršku slovenačkih političara, pa čak i gradonačelnika Ljubljane gospodina Zorana Jankovića, proganja i hapsi Srbe po celoj Sloveniji. U zanesenosti je izrekao da u Sloveniji trenutno živi i radi 218.000 Srba.
       Saša Gajić, revoltiran konkretnim, istinitim i jasnim tekstom koji sam objavio, u telefonskom razgovoru 2. oktobra, moli Srbina iz Slovenije, Srbina od autoriteta, čije ime neću spomenuti, da u razgovoru sa mnom pokuša da me ubedi, kako bih članak »povukao«, što sam kategorički odbio, jer sam bio prisutan događaju u Beču i tačno čuo i video sve  što je Gajić govorio. U objavljenom članku sam reagovao bez uvreda, svestan da takav govor ne ide Srbima Slovenije u prilog, već im može samo naneti štetu.
      Sutradan, 3. oktobra, preko potpredsednika Socijalne stranke Srba Slovenije, Igora Mitića, Saša Gajić pokušava izvršiti pritisak, ovaj put pretnjom, da članak moram povući inače će podneti tužbu protiv mene, a sve u ime stranke i saveza na čijem je čelu. Uporan u nameri da članak ne povučem, dobijam novi telefonski poziv iz Ljubljane. Od koga i zbog čega, ovaj put neću objaviti, jer će ta osoba biti krunski svedok na sudu  o najblaže rečeno nerazumnim postupcima Saše Gajića.
       Shvativši da njegove molbe i zastrašivanja nisu urodili plodom, niti će, Socijalna stranka Srba Slovenije i Savez srpske dijaspore Slovenije, javno, preko svojeg u nepismenom članku i gramatički netačno napisanom naslovu, na krajnje besadržajan, nevaspitan i nedostojan način ljudskog, ali i političkog diskursa iznosi niz neistina zbog kojeg ćemo nas troje imenovani u tekstu, podneti civilnu tužbu protiv Socijalne stranke Srba Slovenije i Saveza srpske dijaspore Slovenije. O svim detaljima će biti obavešteni slovenački mediji, na konferenciji za štampu, koju ćemo upriličiti ovim povodom.

Radovan B. Milić
Slovenske Konjice, 4. 10. 2018.