То што председник самопроглашеног Косова Хашим Тачи настоји да регрутује Србе и Црногорце за војску Косова коју жели да формира, према речима наших саговорника није ни мало изненађујуће, али ситуацију чини стравичном, кажу, чињеница да неки Срби једва чекају да постану део такве војске и да се Тачију сами пријављују.

Проблематика је то што би са Србима у војсци Тачи могао да захтева хитну трансформацију КБС-а, јер су „Срби, грађани са Косова, прихватили ’војску Косова‘“, без обзира што Срби који партиципирају у косовској влади и парламенту никада неће дати свој глас за формирање војске Косова. Како би испунио квоту од десет одсто која је неопходна за мултиетничку “војску Косова” Тачи не жали новац, а доста је оних Срба који ће зарад новца пристати на све, тврди генерал Момир Стојановић.
– Врло је реално да Тачи тражи Србе за војску и да их врло лако налази. Све то се уклапа у методологију коју Албанци спроводе међу Србима на Косову. То је врло блиско српском менталитету јер је у косовској полицијској служби познато да се један већи број Срба који су тренутно тамо без икакавих притисака и сасвим добровољно пријавио и положио заклетву да ће служити по законима Косова. Сада се то исто спроводи по питању војске. Тачију је битно да докаже да је та будућа војска Косова мултиетничка, а Срби су у стању да због новца све породају и погазе. И тај наш менталитет нас уби. Тачно је и да Срби за новчану надокнаду занемарују српске интересе и сами улазе у такву војску. Не верујем да Тачи прети Србима и уцењује их, на сцени је чисто поткупљивање, Срби продају све, и успомене, и националне интересе и оца рођеног за новац, а они који купују знају колико смо слаби на паре и да сигурно падамо. То је тужно, али тако је – каже Стојановић.
Са њим је сагласан и професор Факултета за безбедност Дарко Трифуновић.
– Не верујем да Тачи присиљава Србе да уђу у војску. Тачи јури сада Србе и Црногорце за војску и сигурно му то није никакав проблем. Срби на то гледају само као на посао без дубљих размишљања, имаће плату. Да Тачи дође и отвори фабрику у Србији, мислите да му се нико не би јавио да ради у тој фабрици. Јавило би му се много њих. То вам је исто. Ми немамо јединствен став по том питању па да нико не уђе – наводи Трифуновић.
На сајту Министарства за Косовске Снаге Безбедности, истиче се да оно служи свим грађанима Косова и поздравља апликације и жена и мушкарца за кадете КСБ-и, без обзира на њихову етничку припадност.