Profesorka u penziji Srbijanka Turajlić pozvala je lekare da starije građane „puste na slobodu“ kao i ostale građane i upitala zašto su stariji građani jedini u Evropi koji su u kućnom pritvoru.

Ona je pismu doktorima objavljenom u „Danasu“, zamolila doktore da im samo ne govore da je to iz brige za njihovo zdravlje.

„Verujte, nama je potpuno svejedno da li ćemo umreti zbog neaktivnosti od koje, kako kažu Vaše kolege, nastaje čitav niz fizičkih i psihičkih tegoba sa letalnim ishodom, ili od Covida 19. Moguće je da bi to pokvarilo vašu statistiku i donekle umanjilo uspeh u borbi protiv pandemije, ali evo mi se spremno odričemo da se Covid 19 navede kao uzrok našeg odlaska. Pred nama nema baš mnogo proleća, pa smo u potpunosti spremni da ovo jedno proleće založimo za princip ‘uzrok smrti ne pominjati'“, navela je profesorka.

Ona je navela i da joj nije jasno zašto se doktori obraćaju gradjanima sa visine profesije i saopštavaju šta smeju a šta ne smeju, a isto ne smeju da saopšte Aleksandru Vučiću.

„Verujem da u Vašim udžbenicima epidemiologije piše da je vaša dužnost da gradjanima saopštite i neprijatne istine jer je to u njihovom najboljem interesu. Ali,ako je to tako,objasnite nam molim Vas, zašto to isto ne saopštite Aleksandru Vučiću, koji,dok mi sedimo zatvoreni u kućama, šeta Srbijom? Je li on nije gradjanin, pa Vam njegov interes nije važan? Ili u nekoj fusnoti Vaših knjiga možda piše, ‘predsednika izuzeti jer je to u vašem ličnom interesu’. I na sve to nam doktorka Kisić kaže da je sve u redu ako se održava propisano rastojanje! Pa, ako je to tako, zašto ste nas onda zatvorili? I molim Vas, nemojte da pomislite da je ovo političko pitanje. Jer ono to nije. Ovo je pitanje poštovanja dostojanstva svih nas ‘osudjenih’ koji smatramo da u bolesti svi zaslužujemo isti tretman sa Vaše strane“, zaključila je Turajlić.
Izvor: Beta