Prema novim najavljenim merama, situacija mi izgleda kao da su nadležni ipak zaključili da starija osoba ima potrebe, ali ravne jednoj osmini jednog psa.

Pa će nam možda jednog dana objasniti zašto je to bilo tako, kaže za Danas profesorka Univerziteta u Beogradu u penziji Srbijanka Turajlić, komentarišući najave Kriznog štaba i predsednika Srbije, po kojima će penzionerima od naredne nedelje biti konačno, posle mesec dana, dozvoljeni strogo kontrolisani izlasci.

Kako je predsednik Aleksandar Vučić rekao, građani stariji od 65 godina moći će da tri puta nedeljno izađu u šetnju ne dužu od pola sata, i to u krugu od 300 metara od svojih domova.

Najstariji građani do sada su imali strogu zabranu izlaska iz svojih domova.

Advokat Rajko Danilović, koji je već „zagazio“ u devetu deceniju života, kaže da sada nije vreme pričati kako je nešto trebalo da bude urađeno, a kao jedini dobitak od izolacije vidi čitanje,jer je to jedino što može da radi „samujući, mirujući, bez izlazaka“.

– Penzionera ima svugde, u svakoj zgradi, i to izlaženje na pola sata, triput nedeljno ne znam kako misle da organizuju. Na taj potez gledam isto kao i na sve do sada upućeno starijim građanima: maltretirajte ih dok god mogu da izdrže. A kako je ispalo da smo mi pametniji od cele Evrope i sveta, to je druga priča -zaključuje Danilović.