Без обзира на велику одговорност према дугој традицији одржавања, јубиларни 60. Драгачевски сабор трубача због актуелне епидемиолошке ситуације неће бити одржан, саопштили домаћини сабора

Гуча – „Због актуелне епидемиолошке ситуације, забране окупљања више лица на једном месту у исто време, обавеза социјалног дистанцирања, као и других мера спречавања ширења заразе вируса корона, Сабор трубача у Гучи ће ове године изостати”, објавио је Културни центар у чувеној драгачевској варошици.

У саопштењу се још додаје:

„Без обзира на велику одговорност према дугој традицији одржавања, јубиларни 60. Драгачевски сабор трубача, због актуелне епидемиолошке ситуације изазване присуством вируса корона неће бити одржан. Као организатори културно-уметничког програма на Драгачевском сабору трубача прекинули смо све припреме везане за одржавање приредбе, јер у складу са тренутном ситуацијом није могуће обезбедити социјалну дистанцу између неколико десетина хиљада посетилаца које сваке године у августу месецу окупља љубав према труби. Ово је први пут да се у шездесет година дугој традицији Сабор трубача мора одложити. Званичним обавештењем о отказивању сабора огласиће се општина Лучани као организатор сабора и Саборски одбор.”

Тако ће и зато ће најмногољуднији народни скуп у Србији, који је ове године био заказан за дане од 6. до 9. августа, морати да сачека следеће лето и нека боља времена. Он иначе никад у свом веку није одлаган: свирале су трубе и после смрти Јосипа Броза, у току ратова и неколико дана после протеривања Срба из Републике Српске Крајине.

Али ово је виша сила.

Неких година у Гучу, која данас нема ни 2.000 становника, сливало се у саборске дане и по неколико стотина хиљада гостију. То је забележено и у поверљивом извештају Савета за националну безбедност Сједињених Америчких Држава, послатом из америчке амбасаде у Београду, 14. августа 2009. године. Наведена је бројка „више од пола милиона слављеника”, али уз оцену да је реч о фестивалу традиционалне српске музике у „силеџијском, пивом подмазаном амбијенту”.

Извештај је кратко био поверљив јер је убрзо, заједно са безброј других, дипломатских и обавештајних јављања са свих страна света намењених Вашингтону, објављен на интернет страници „Викиликс” коју је основао Џулијен Асанж. Ту стоји да је аутор америчког рапорта из Гуче Џенифер Браш, у лето 2009. заменик амбасадора САД у Београду и отправник послова америчке амбасаде.

Она је почетком августа те године боравила овде као гост сабора а у дипломатској депеши даље се каже:

„Мало српско село Гуча домаћин је фестивала трубачких оркестара и ту се окупљају најбољи трубачки оркестри, или `трубачи` из Србије и иностранства. Иако Гуча има само око 2.000 сталних резидената, сваке године овде се слије више од пола милиона слављеника. Фестивал привлачи појединце са сличним наклоностима, заједно са странцима, стављајући их у промукао амбијент гласне музике, традиционалне српске хране печене на пожару и слободно точећег пива.”

Изостаће такође и Сабор виолиниста у Прањанима под Сувобором, који је као други по реду био најављен за средину августа.

„Свакако ћемо одржати саборски дан, неколико десетина људи ће бити позвано на обележавање Сабора виолиниста у Прањанима, на новој позорници где ће се убудуће подизати саборска застава. Том приликом ћемо открити статуу која ће бити посвећена виолинисти и ту ће бити централни део током следећих манифестација отварања Сабора виолиниста Србије”, најавио је Дејан Ковачевић Ковачевић, председник Организационог одбора приредбе и општине Горњи Милановац.