Drvengrad se nalazi na razmeđi planina Zlatibora i Tare, preciznije u naselju Mokra Gora. Drvengrad je etno-selo izgrađeno po zamisli Emira Kusturice, za potrebe filma „Život je čudo“.

Drvengrad je izgrađen u obliku pravougaonika, koji na jednom kraju ima ulaznu kapiju gde počinje glavna ulica. Ulica se prostire sve do drugog kraja, na kojem se nalazi drvena pravoslavna crkva. Poseduje drveni zvonik, a građena je po ugledu na ruske crvke brvnare. Posvećena je Svetom Savi. U centralnom delu nalazi se trg opkoljen autentičnim brvnarama, koje su u vidu skeleta prenete i postavljene su na kamene temelje. Ulice Drvengrada su dobile svoj naziv, a jedna ulica je dobila naziv po broju jedan u tenisu, Novaku Đokoviću.
Glavna ulica nosi naziv našeg nobelovca, Ive Andrića. Pored ovih postoje i ulice Ernesta Če Gevare, Miodraga Petrovića Čkalje, Felinija, Bergama i Dijega Armanda Maradone, Džoa Stramera. Drvengrad je dobio status grad-hotel sa četiri zvezdice. Na samo 8 kilometara od Drvengrada nalazi se planinarski centar Iver. On se nalazi između 1230-1496 metara nadmorske visine, na planini Tari.

Drvengrad je izgrađen u obliku pravougaonika, koji na jednom kraju ima ulaznu kapiju gde počinje glavna ulica. Ulica se prostire sve do drugog kraja, na kojem se nalazi drvena pravoslavna crkva. Poseduje drveni zvonik, a građena je po ugledu na ruske crvke brvnare. Posvećena je Svetom Savi. U centralnom delu nalazi se trg opkoljen autentičnim brvnarama, koje su u vidu skeleta prenete i postavljene su na kamene temelje. Ulice Drvengrada su dobile svoj naziv, a jedna ulica je dobila naziv po broju jedan u tenisu, Novaku Đokoviću. Glavna ulica nosi naziv našeg nobelovca, Ive Andrića. Pored ovih postoje i ulice Ernesta Če Gevare, Miodraga Petrovića Čkalje, Felinija, Bergama i Dijega Armanda Maradone, Džoa Stramera. Drvengrad je dobio status grad-hotel sa četiri zvezdice. Na samo 8 kilometara od Drvengrada nalazi se planinarski centar Iver. On se nalazi između 1230-1496 metara nadmorske visine, na planini Tari. Od 2008. godine, svake godine krajem juna se organizuju „Zavičajni dani“ – ovo je tradicionalna turistička manifestacija koja okuplja Mokrogorce, koji su otišli i koji su još uvek tu. Iz godine u godinu ima sve više turista iz inostranstva koji prisustvuju manifestaciji. Između ostalog, na ovoj manifestaciji se najviše oživljavaju običaji. Emir Kusturica ovim rečima opisuje grad „Izmislio sam grad koji izgleda kao da se u njemu uvek živelo. A nije nikad“
Što se tiče samog brda Mećavnik, izgrađeno je od srednjokrednih, slojevitih i peskovito-laporovitih krečnjaka i laporaca. Nalazi se na ušću Podstjenskog potoka u Kamešinu (Kamešina je reka koja izvire na 1087 metara nadmorske visine, na severozapadnim obroncima planine Zlatibor). Brdo nadvisuje Mokru goru i visinski je u nivou sa železničkom stanicom „Jatare“ (jedna od stanica muzejsko-turističkog kompleksa Šarganska osmica) i „Šarganskom osmicom“ (muzejsko-turistički kompleks, pruga uzanog koloseka, kojom saobraća muzejski voz „Nostalgija“).