Трагови

   БЕЧ – Аустријски канцелар Вернер Фајман мења курс према избеглицама и најављује да Аустрија ставља привремено ван снаге Шенгенска правила и спроводи појачане граничне контроле.

Фајман је истакао да ће Аустрија привремено ставити ван снаге Шенгенска правила и да одмах важи обавеза поседовање докумената на граници.

„Ако ЕУ не успе да обезбеди спољне границе доводи се цео Шенген у питање. Тада мора свака земља да контролише своје националне међе”, поручио је канцелар.

Он је, у интервјуу бечком дневнику „Естерајх”, рекао да је свесно, услед реконструкције владе, изабрао досадашњег шефа полиције у покрајини Бургенланд Ханс Петера Доскоцила за будућег министра одбране, истичући да новине у влади значе и контролу азиланата на границама.

„Доскоцил ће као практичар веома брзо израдити пројекат како је могућа боља контрола на границама”, објаснио је Фајман за сутрашње издање „Естерајх-а”.

Он је истакао да ће Аустрија, као и Немачка, појачано контролисати своје границе и спроводити враћање азиланата.

Према његовим речима, избеглице које не путују у Немачку биће одбијане на границама Аустрије.

„Свако ко долази код нас треба да буде строжије контролисан. Ко нема право на азил или не жели код нас да поднесе молбу за добијање азила треба да се одбије са границе. У земљу ће моћи само они који код нас имају право на азил и који нису враћени из Немачке”, најавио је он.

Фајман је, у до сада неуобичајено оштром тоном критиковао ЕУ.

„Запрепашћујуће је да ЕУ, на основу компликоване конструкције, тако важне проблеме као што је избегличка криза не може брже да решава”, нагласио је он.

Фајман је изразио наду да ће ускоро поћи за руком обезбеђивање спољних граница ЕУ, јер у супротном, како каже, прети довођење целе ЕУ у питање.

Такође је поновио да жели да блокира сву финансијску помоћ државама које не желе да приме избеглице.

„Ко по питању избеглица није солидаран, мора рачунати на вето у вези финансијске помоћи”, закључио је Фајман. (Танјуг)