Bivši predsednik tvrdi da pad Aleksandra Vučića s vlasti neće biti tako strašan po njega, jer sve poluge upravljanja Srbijom drži u svojim rukama. Zapad toleriše Vučića i njegov kumovski kartel koji u svojim šapama potpuno kontroliše celu zemlju, tvrdi bivši lider DS i predsednik Srbije Boris Tadić i dodaje da će tako biti dok god je prvi čovek u državi kooperativan po pitanju Kosova.

Na početku intervjua za NIN, iz koga prenosimo najvažnije delove, Tadić objašnjava zašto nije otišao na Vučićevu inauguraciju, iako je dobio poziv 24 sata pre njenog održavanja. Razgovor s Tadićem vodila je Olja Bećković.
 

- Nisam želeo da svojim prisustvom legitimizujem politiku koja od 2012. godine uništava temelje tek izgrađene krhke demokratije u Srbiji. Zapad, pak, to čini zbog kooperativnosti ove Vlade na procesu priznavanja nezavisnosti Kosova. Ti stranci će nas hvaliti u svim ostalim aspektima, dok ćemo mi ostajati i bez Kosova i bez demokratije i bez ekonomske perspektive.
Na konstataciju da govori iste stvari kao Saša Janković, tvrdeći da je Vučić tu da bi Kosovo mirno otišlo iz Srbije, Tadić kaže:

- Nema dileme da su Vučić i Nikolić međunarodnim sagovornicima 2012. rekli da mogu da budu mnogo kooperativniji od mene po pitanju njihovih zahteva.

Zar i vi niste Angeli Merkel obećavali Kosovo?
 

- Naravno da nisam. Zašto bih uništavao institucionalni okvir za postojanje mog naroda tamo kad to Srbija nije izgubila ni u ratu 1999. godine? Razlika između mene i Vučiča, Dačića i Nikolića jeste što danas na severu Kosova važi pravni sistem nezavisnog Kosova. Dačić, inače, nije mogao da priđe tim mojim sastancima s Merkelovom, jer nisam imao poverenja u njega.
 
Na pitanje da li je Vučić samo usavršio metode vladanja koje je on započeo, Tadić ima zanimljiv odgovor:
 
- Svako ko govori da je sve isto abolira Vučića od krivice za stanje u Srbiji i od odgovornosti za kreiranje autokratskog sistema u kome živimo. To je veliki zločin. Nikad nisam imao vlast koju Vučić ima. Nisam imao punu kontrolu ni u stranci, a kamoli u državi.
 
Tadić se osvrnuo i na zloupotrebu lika i dela svog najbližeg saradnika, danas pokojnog Mikija Rakića:
 
- Jezivo je kako sad koriste Mikija za konstruisanje lažnih afera, a ćutali su dok je bio živ.
 
Bivši predsednik Srbije napade na njega od strane Ljiljane Smajlović, bivše urednice politike, vidi kao posledicu odbijanja da prihvati njeno imenovanje za ambasadora u Kanadi.
 
- Kao predsednik nisam mogao da potpišem dokument da takva ličnost, koja je bila protivnik tadašnje državne politike, završi kao ambasador.
 
Tadić žali što se novinari koji tvrde da su na njih vršeni pritisci u vreme njegove vladavine nisu žalili njemu direktno i priznaje da je previše poverenja imao u svoje saradnike, u Nebojšu Krstića na primer.

Bivši lider DS i dalje mnogo toga zamera drugosrbijanskim ikonama Srbijanki Turajlić i Vesni Pešić.
 
- Vesna Pešić je u "Utisku nedelje" rekla da sam ja Al Kapone, šef mafije i time dugoročno ugrozila moju bezbednost. Oni koji su promovisali bele listiće mene optužuju za dovođenje Vučića i Nikolića na vlast. To je van svake logike i morala.
 
Konačno, ovako Boris Tadić vidi današnju Srbiju:
 
- Vučićevi najbliži saradnici, braća i kumovi, kontrolišu softversku industriju, izgradnju puteva, trgovinu strujom i poljoprivredu. Vučić stvara ekonomsku moć koja bi trebalo da njegov poraz na izborima učini irelevantnim, jer će imati sve poluge upravljanja zemljom u svojim rukama... Mogao sam i ja da uhapsim Miškovića bez dokaza kao Vučić, ali bi to srušilo pravni sistem. Njemu to nije problem. Karić, prvi i najveći tajkun u Srbiji, oslobođen je u Vučićevom mandatu zbog zastarelosti, kao i Cane Subotić. Da li je Karić iza Vučića na inauguraciji slika te Vučićeve obećane detajkunizacije Srbije?
 
Na pitanje da li je on napravio SNS, Tadić daje odrečan odgovor:
 
- Jedna od notornih laži je da sam vratio Dačića u politički život. U politiku su ga vratili građani svojim glasovima, a ja sam ga ubedio da promeni svoju antievropsku politiku. Građani nisu glasali za "istorijsko pomirenje" DS i SPS, ali to je "velika žaba", što reče Đinđić, koju sam morao da progutam. Da nisam, ko zna ko bi danas bio živ u Srbiji u kojoj bi Šešelj, Vučić i Nikolić imali najmoćniju partiju.
 
Kako je, dakle, došlo do formiranja SNS?
 

- Nikolića je Šešelj toliko ponižavao da je on odlučio da napravi SNS. Tražio je sastanak sa mnom da me obavesti da je to uradio. Šešelj svedoči da je Vučić od njega tražio da bude lider SRS i kad to nije dobio, uvređen je napustio radikale - kaže na kraju Tadić, koji za sebe veruje da je "sistematski oklevetan čovek".
 

(Espreso.rs / Izvor: NIN)