Položaj Srba u regionu nam je prioritet. Ono je dramatično i posledica je mnogih nerešenih pitanja, kaže direktorka Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu.

OD Skupštine dijaspore i Srba u regionu očekujem da napravi zaokret u rešavanju problema sunarodnika i da aktivnije radi na

uspostavljanju poverenja dijaspore i matice, ističe pred treće zasedanje Skupštine dijaspore i Srba u regionu, koje u petak počinje u Beogradu, za “Novosti”, direktorka Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu Slavka Drašković. Dolazi 35 delegata sa svih meridijana, koji će da izaberu i novo rukovodstvo.

Od vladine kancelarije za pitanja Srba van Srbije mogu da očekuju punu podršku u ovim naporima.

- Nije tajna da Skupština do sada nije bila funkcionalna. Njeni saveti nisu konstituisani, nije usvojen poslovnik o radu, a rad se svodio samo na zasedanja - kaže Draškovićeva.

Direktorka naglašava da je glavni cilj efikasniji rad Skupštine. Sada, prema njenim rečima, postoje volja i inicijativa Srba koji žive u inostranstvu da se prevaziđu otvorena pitanja.

Kancelarija za dijasporu očekuje da Skupština ubuduće bude važan faktor u procesu izgradnje veza Srbije i naših ljudi.

- Položaj Srba u regionu nam je prioritet. Ono je dramatično i posledica je mnogih nerešenih pitanja. U Skupštini dijspore Srbi iz okruženja do sada nisu bili mnogo aktivni. Očekujem da će se to promeniti. Na to ukazuje i više inicijativa i predloga koje su delegati iz regiona dostavili pred zasedanje - navodi direktorka.

Ona očekuje konstruktivan rad novog rukovodstva i plan aktivnosti Skupštine kako ovo telo ne bi bilo čisto protokolarno.

Slavka Drašković naglašava da je Kancelarija dobila dobre uvide o situaciji u zemljama u kojima žive, kao i brojne predloge tema o kojima bi trebalo da se razgovara sa državnim organima. Ta pitanja tiču se prava iz domena penzijsko-invalidskog osiguranja, oslobađanja carina na humanitarne pošiljke i uključivanja dijaspore u rešavanje ostalih pitanja.

Izvor: Večernje novosti.