Treće redovno zasedanje Skupštine dijaspore i Srba u regionu na kojem učestvuje 30 delegata počelo je juče u Beogradu. Potpredsednik Skupštine dijaspore Milisav Aleksić iz Francuske, koji je na jučerašnjem zasedanju podneo ostavku, rekao je da će predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i predsedniku Skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću

zvanično podneti zahtev da se ukine Kancelarija za dijasporu i ponovo formira ministarstvo.

Aleksić je ovakav zahtev obrazložio činjenicom "da ukidanjem resornog ministarstva i svođenjem saradnje sa rasejanjem na niži nivo Srbija nije ništa dobila u smislu finansijske uštede".

Inače, skup u Beogradu otvorio je predsednik Skupštine Srbije Nenad Stefanović koji je izrazio očekivanje da će parlament dijaspore uspešno raditi, dok se Nikolić i Dačić nisu čak ni pojavili na ovom skupu, iako je Kancelarija za dijasporu najavila njihov dolazak.

Stefanović je obraćajući se delegatima iz evropskog i prekomorskog rasejanja, uz podsećanje da više od jedne trećine srpske populacije živi izvan Srbije, rekao "da su pripadnici dijaspore najbolji srpski ambasador u svetu i most između kulture matične zemlje i države u kojoj žive". Istakao je takođe da se u osiromašenoj Srbiji gde je život izuzetno težak zahvaljujući deviznim doznakama iz rasejanja ipak malo bolje može živeti".

- Želimo da zaustavimo odliv mozgova i širom otvaramo vrata za povratak u Srbiju, ali smo istovremeno svesni da povratnicima ne možemo da priuštimo uslove kao u svetu - poručio je Stefanović i dodao da je borba protiv korupcije u Srbiji jedan od prioritetnih zadataka.

Vlajković ljut na novinarku "Vesti"

Preksinoć je u klubu narodnih poslanika u Beogradu održan koktel dobrodošlice za delegate u organizacije Kancelarije za dijasporu. Na tom skupu Aleksandar Vlajković zamenik direktora pomenute kancelarije neučtivo se obratio novinarki "Vesti" rečima da mu "nikad više ne traži nikakve izjave". Povod je što su "Vesti" objavile njegovo pismo pod naslovom "Vlajković moljaka Tačija za pomoć" kao i original tog dopisa na kojem se vidi da je poslat sa zvaničnim zaglavljem Vlade Republike Srbije.

Blagosiljajući rad Skupštine dijaspore i Srba u regionu patrijarh srpski Irinej podsetio je da Srpska pravoslavna crkva kroz celu svoju istoriju pokazuje veliku brigu o svom narodu u otadžbini i rasejanju i napomenuo da bi država trebalo da se više postara da se u dijaspori osnivaju srpske škole.

- Država mora mnogo više da pokaže brigu za dijasporu nego što je činila ranije posebno kada je reč o očuvanju i negovanju srpskog jezika, kulture, istorije i nacionalnog identiteta - poručio je poglavar SPC.

On je istakao da ga uvek raduje kad čuje da u mnogim stranim zemljama hvale naše ljude da su dobri radnici, plemenite osobe i čestiti domaćini. Patrijarh je poželeo delegatima da se u Beogradu osećaju kao u svojoj kući i poželeo im uspešan rad.

Direktorka kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Slavka Drašković ocenila je da je parlament dijaspore u prethodnom periodu bio nefunkcionalan i ukazala da nisu do kraja formirana sva savetodavna tela skupštine dijaspore.

U radnom delu Skupštine tokom jučerašnjeg prepodnevnog zasedanja konstatovano je da ne postoje zapisnici sa sednica prve i druge Skupštine dijaspore zbog čega je Vidosav Purić delegat iz Francuske zatražio pokretanje odgovornosti činovnika bivšeg Ministarstva za dijasporu.
 Samardžija kandiduje - sebe?

Pred početak jučerašnjeg zasedanja "Vesti" su došle do nezvanične informacije u skupštinskim krugovima da je Mirjana Samardžija predsednica Kongresa srpskog ujedinjenja i delegat iz Amerike Kancelariji za dijasporu mejlom poslala svoju biografiju i pismo u kojem, kako nam je rečeno, implicitno "samu sebe predlaže za predsednika ili potpredsednika Skupštine dijaspore, s obzirom na to da su dosadašnji predsednik Slavomir Gvozdenović iz Rumunije, kao i potpredsednici Violeta Brakus iz Švajcarske i Milisav Aleksić iz Francuske podneli ostavku na funkcije".

Mirjana Samardžija je u izjavi za "Vesti" negirala da je to učinila rekavši da samu sebe nikad ne predlaže nizašta.

Međutim, nešto kasnije pojedini uposlenici u Kancelariji za dijasporu dolazili su do novinara "Vesti" moleći da im otkrije ko je bio izvor ove informacije, jer su bili neosnovano prozvani da su oni dostavili taj dokaz našoj Redakciji.

R. Lončar - Vesti | foto: A. Čukić