Представа „Маму му ј… ко је први почео” према тексту Дејана Дуковског, у режији Слободана Унковског, биће изведена вечерас од 21 сат на сцени „Љуба Тадић” ЈДП-а.

Проверени македонски тандем: Дејан Дуковски и Слободан Унковски поново су укрстили своју креативну енергију на сцени Југословенског драмског позоришта у Београду. Премијера представе „Маму му ј…. ко је први почео” према тексту Дејана Дуковског, у режији Слободана Унковског биће изведена вечерас од 21 сат на сцени „Љуба Тадић” ЈДП-а. Драматург је Јелена Миловић која је и превела драму Дејана Дуковског на српски језик, сценографи су Бранко Павић и Дејан Миљковић, костимограф Лана Цвијановић, а композитор Владимир Пејковић. Ово је уједно десета режија Слободана Унковског у ЈДП-у, у којем је радио култне представе „Хрватски Фауст”, „Позоришне илузије”, „Буре барута”, „Шине”... После „Бурета барута” (1995) у ЈДП-у играна је и драма Дуковског „Друга страна”, у режији Милоша Лолића (2006).

– Надам се да смо направили нешто што може да буде интересантно, провокативно и дубоко емотивно за гледање и за разумевање. Текст „Маму му ј…. ” је веома комплексан и тежак за рад, иако је наизглед једноставан. У ЈДП-у се окупила озбиљна екипа са амбицијом да тај текст направи гледљивим, препознатљивим и да успостави везу са временом у којем живимо на софистициран начин, као и да ухвати неизговорљиви хаос који нас окружује. При том не мислим само на Србију и Македонију. Циљ је да се личне судбине прикажу као резултат свега што се догодило у последњих 20-30 година и што је на неки начин уграђено у наше понашање, били ми тога свесни или не – појашњава Слободан Унковски и додаје:

– Комад „Маму му ј…. ко је први почео” има десетак сцена које су наизглед свака за себе, што је слично неким другим комадима Дуковског, али их везује љубав, губитак љубави, насиље, све оно што је пореметило нормалан живот на овом простору због свега што се догодило још давно са распадом Југославије, ратовима и са данашњим покушајима да артикулишемо хтења, намере, идентитет, постојање, разумевање политике и тако даље. Аутори на Балкану често у раној младости ураде своје најбоље ствари, па су тако и две можда најбоље драме Дуковског написане док још није имао 30 година.

Праизведба дела „Маму му ј…. ко је први почео” у режији Александра Поповског била је на сцени Македонског народног позоришта у Скопљу, а београдска публика имала је прилику да га гледа 1997. године на Битефу када је освојио гран при.

– Текст је настао у тренутку када је тај хаос био очигледан, распадала се земља, све је било видљиво споља, да ништа више није свето и да се све руши. А како се после тог распада све одразило на човека, како се одразило на љубав, на међуљудске односе? Овај комад говори о томе, да се последице тог распада свих вредности виде у људским односима, у самом човеку, у његовој души – каже Бранислав Лечић који у овој представи тумачи Кловна, Црног Арапина, Икона и Шејтана. У глумачкој екипи је и Предраг Мики Манојловић (Инкасант, Др Фалус, Константин, Непознати), Мирјана Карановић (Балерина, Иконија, Констанца), Јасна Ђуричић (Бежанија, Иконија, Констанца, Др Фалус). Ту су и млади глумци Јована Беловић, Пеђа Марјановић, Ана Рудакијевић, Милош Лазић, Милош Лучић и Нина Перишић.

Б. Г. Т.