Четрдесет година после премијере на овом фестивалу, филм Слободана Шијана биће приказан у програму „Кан класик” у октобру и новембру

Филмски фестивал у Кану одабрао је за свој програм  „Кан класик” српски филм „Ко то тамо пева” у режији Слободана Шијана и продукцији београдског Центар филма, саопштeно je из Југословенске кинотеке. Тако култни Шијанов класик, проглашен за најбољи српски и југословенски филм, стиже поново у кански програм 40 година после премијере на најпрестижнијем светском филмском фестивалу на ком је освојио награду публике.

С обзиром на то да Кански фестивал ове године због пандемије вируса корона није одржан у свом традиционалном термину и облику, одабрани филмови за овај програм, а међу њима и дигитална рестаурисана верзија филма „Ко то тамо пева“, биће приказани у оквиру Лимијер фестивала у Лиону у октобру и „Rencontres Cinématographiques de Cannes у новембру 2020. године.

„Кан класик” представља ретроспективу најзначајнијих остварења из историје Канског филмског фестивала. На овогодишњем издању биће приказано 25 играних и седам документарних филмова, међу којима, поред „Ко то тамо пева”, и филмови „Расположени за љубав” Вонг Кар-Ваија, „Улица” Федерика Фелинија, „Accattone” Пјер Паоло Пазолинија, „Припремите марамице” Бертрана Блијеа и други, али и познати филм из периода југословенске кинематографије „Девети круг” (1960) Франце Штиглица с Душицом Жегарац у главној женској улози. Иначе, „Ко то тамо пева“  није први наш филм у програму „Кан Класик“. „Скупљачи перја” Александра Саше Петровића приказани су у тој официјелној селекцији у мају 2017, пола века након премијере и освајања Велике награде жирија у Кану.

„Вест ме је обрадовала. Лепо је кад се најзначајнији филмски фестивал на свету сети вашег дела после четрдесет година. То значи да ће га видети већи број правих љубитеља филма и да постаје део једне престижне колекције канских открића коју ће и млађи гледаоци желети да упознају”, рекао је тим поводом редитељ филма Слободан Шијан.

Комична, питорескна сага „Ко то тамо пева” почиње у пустари и забити, из које 1941. године, дан уочи немачког напада на Југославију, дотрајалим аутобусом фирме „Крстић и син”, за Београд креће група људи. Стари, „растурени” аутобус са својим необичним и „заврнутим” путницима комична је слика једне епохе у распадању, краја једног света који ће нестати у експлозији и пламену.

У вишеструко награђиваној сатиричној комедији редитеља Слободана Шијана, запажене улоге остварили су доајени југословенског глумишта Павле Вуисић, Александар Берчек, Данило Бата Стојковић, Мића Томић, Драган Николић, Неда Арнерић, Славко Штимац, Ташко Начић и Борислав Стјепановић.

„Крунисање култног класика још једним признањем, деценијама касније, од изузетног је значаја за српску кинематографију. Препознавање вредности трајног дела и поновни тријумф аутентичности дају изузетан подстицај домаћем филмском стваралаштву. `Центар филм` се већ деценијама бави очувањем културне баштине, промовисањем и репрезентовањем уметничких достигнућа која чине национално и светско културно богатство”, изјавила је овим поводом Јадранка Блануша Вучковић, директорка „Центар филма”

Филм „Ко то тамо пева” дигитално је рестауриран у Одељењу за дигитализацију и дигиталну рестаурацију Архива Југословенске кинотеке као први у пројекту Вип Кинотека, који су Југословенска кинотека и компанија Вип мобајл покренуле у циљу очувања српске филмске баштине.