Веома важан римски камени епиграфски споменик на латинском језику, који је јединствени историјски извор, добро које ужива претходну заштиту и власништво је Републике Србије, пронађен је у петак 10. јула 2020.

приликом земљаних радова уз пут који води ка депонији „Винча”, али је у ноћи између суботе на недељу нестао са места налаза, саопштено је из Народног музеја у Београду.

Реч је о римском мермерном споменику из 2. века на коме се са једне стране налазе два стопала у сандалама која су била део скулптуре натприродне величине, док се на другој страни налази натпис на латинском у 15 редова, на којем је читав животопис једног високог римског званичника.

Будући да археолошки предмети откривени на територији Србије по закону припадају Републици Србији, а имајући у виду да је епиграфски споменик евидентиран и снимљен од стране стручњака музеја и да је покренут административни поступак за његово преузимање, његов нестанак се квалификује као тешка крађа, те је против непознатог починиоца поднета кривична пријава. Истражни поступак полиције је у току.