Аранђеловчанин Радован Б. Милић организовао јединствену изложбу о Павлу Бакићу и Јосипу Грушовнику у Словенским Коњицама, у којима је живео и радио две деценије.

У галерији Риемер у Словенским Коњицама изложене су две изложбе под заједничким називом ПРЕПЛИТАЊЕ. Отварање изложбе је организовало Словеначко српско културно-хуманитарно удружење СРЕТЕЊЕ - СРЕЧАЊЕ, из Словенских Коњица. Изложбе су резултат једногодишњег рада и истраживања председника удружења Сретење, Радована Б. Милића који је готово годину дана са тимом (Снежана Михаиловић, Драган Стајић, Бобан Радовић и Никола Станић) истраживао документе из 16. века у државном архиву у Бечу, о последњем српском деспоту Павлу Бакићу.

Павле Бакић је столовао на планини Венчац у Аранђеловцу. Одласком у царевину К.у.К, а под командом Словенца Ивана Кацијанера тадашњег гувернера земље Крањске, водио је битке против Турака.



Изложбени експонат са архивским документима о Павлу Бакић из бечких архива

Друга изложба посвећена је Словенцу Јосипу Грушовнику, који је у Аранђеловац дошао као 19-годишњак 1923. године и основао Соколско друштво које делује и данас. „Изложили смо фотографије Јосипа Грушовника и бивших чланова Соколског друштва из тог периода“каже Радован Б. Милић и додаје: „Фотографије су власништво породичне фото-колекције новинарке Снежане Љ. Поповић из Аранђеловца и искрено јој захваљујемо за помоћ. Такође смо захвални потпредседнику Соколског друштва „Соко“ из Аранђеловца Зорану Радовановићу Раши, јер без његове помоћи не бисмо могли да организујемо ову изложбу“.



Живот и рад Јосипа Грушовника у Аранђеловцу привукао пажњу посетилаца изложбе из Словенских Коњица и околине

Удружење „Сретење“ је у новембру 2019. прославило 10-годишњицу рада. Основано је са циљем ширења културног дијалога између различитих уметника, без обзира на националност, ради пријатељског повезивања две нације и два града, Аранђеловца и Словенских Коњица. На тај начин је наставило сарадњу између ових места, а коју је пре две и по деценије успоставио Јоже Фидершек, дугогодишњи председник Туристичког удружења Словенске Коњице и директор пекаре „Рогла“ из Словенских Коњица. Остала је упамћена сарадња између Пекаре „Рогла“ и Пекаре „Победа“ у Аранђеловцу, под тадашњим руководством Божидара Сретеновића.

Словенске Коњице 16. октобра 2020 године

ИНФО: СРЕТЕЊЕ (М.З.О.)