Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka za brigu o porodici i demografiju, izaslanik predsednika Vlade Republike Srbije Miloša Vučevića i Đorđe Milićević, ministar bez portfelja zadužen da prati stanje, predlaže mere i učestvuje u koordinaciji aktivnosti u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom prisustvovali su danas ceremoniji obeležavanja 90 godina od ubistva Kralja Aleksandra I Karađorđevića u Marselju.

Obeležavanje godišnjice započelo je na Belgijskom keju, u Staroj luci, na mestu na kom se iskrcao kralj Aleksandar, a nedaleko odatle, na mestu atentata, Vladika Justin, episkop zapadnoevropski služio je liturgiju. Na istom mestu je i započela sama ceremonija obeležavanja ove značajne godišnjice gde je ministarka Đurđević Stamenkovski položila venac na spomenik kralju Aleksandru.

„On je, ne samo svedočanstvo srpske pripadnosti Evropi već i jedan od najvećih dokaza da je srpski narod jedan od najvažnijih stubova evropskog kontinenta“, naglasila je Đurđević Stamenkovski i dodala da je on bio tvorac ujedinjenja, okupljanja, integracija, kako na području na kojima su živeli srpski i drugi jugoslovenski narodi, tako i van njih, u okvirima Male Antante. „Kako je u istoriju zakoračio, tako se u nju za večnost upisao. U mornaričkoj admiralskoj uniformi pristao je u Marsej, grad u kojem je, toga dana 9. oktobra 1934. godine, ispaljen prvi metak Drugog svetska rata. Jugoslovenski i srpski kralj bio je prva žrtva nacističkih i fašističkih planova o pokoravanju Evrope, a njegovi sinovi, Petar, Tomislav i Andrej, prvi siročići rata koji je usledio“, podsetila je Đurđević Stamenkovski.

Nakon toga, obeležavanje godišnjice nastavljeno je kod spomenika posvećenom francusko-srpskom prijateljstvu gde je ministar Milićević položio venac u pratnji Kristofa Mirmana, prefekta regiona Provansa-Alpi-Azurna obala, prefekta Buš-du-Ron, kao i Ane Hrustanović, ambasadorke Republike Srbije u Francuskoj.   

Ministar Milićević je istakao da je kralj Aleksandar I Karađorđević posvetio život procesu ujedinjenja svih koji žive na našim prostorima, kao i da je kao “kralj Ujedinitelj dao je život u Marselju pre devedeset godina za ideju Srbije kao centra ujedinjenog regiona, tada mlade države Jugoslavije, kada smo postali moderna država i kada smo ušli u red velikih nacija”. Dodao je da je san koji je sanjao Aleksandar Ujedinitelj i za koji je dao život, nestao je u ratnom vihoru, potpomognutom tadašnjim interesom svetskih sila da na Balkanu ne postoji jaka država koja vodi svoju politiku.

“Danas, devedeset godina nakon smrti našeg kralja Aleksandra, možemo da kažemo da je Srbija ponovo jaka. Srbija koja pokreće ceo region, Srbija koja ponovo ima sposobnost da okuplja i integriše, Srbija koja ima snagu da štiti svoje građane”, rekao je Milićević i naglasio da je kao, i u doba kralja Aleksandra, Srbija je ponovo poštovana i glas je razuma i istine na međunarodnoj sceni u ovim turbulentnim vremenima i dodao da je Francuska, kao zemlja u kojoj se obeležava godišnjica, ponovo u redu najbližih prijatelja Srbije i izrazio uverenje da će ta saradnja nastaviti da jača.

„Iskoristimo ovaj povod, devedesetu godišnjicu od ubistva  kralja, da uputimo poruku neophodnog jedinstva: Da budemo jedinstveni gde god bili!“, zaključio je ministar Milićević.