Писци Миро Вуксановић, Владимир Табашевић, Мухарем Баздуљ, Владимир Кецмановић, Емир Кустурица, Дејан Стојиљковић, неки су од 18 потписника отвореног писма јавности у којем од својих издавача траже да своја дела више не пријављују за НИН-ову награду и позивају на њен бојкот, јер је, како тврде, изгубила смисао.

Група српских писаца у писму јавности, под насловом „Бојкот НИН-ове награде“ указује да о овом књижевном признању „већ претерано дуго и претерано често“ одлучују „што стручно, што морално, а најчешће и стручно и морално некомпетентни људи, за које није јасно по ком мерилу су бирани“, пишу Вечерње новости.

„Од тренутка у ком су недељне новине НИН постале власништво једне иностране приватне компаније“, указује се у писму, „тај негативан тренд приметно расте, да би до кулминације произвољности дошло ове године“.

„Било би минимално коректно да одлуку о најбољем роману српске књижевности донесу критичари који систематски прате савремени домаћи роман. Међутим, овогодишњи жири не испуњава чак ни те услове“, сматра осамнаесторо потписника писма.

Према њиховом мишљењу, у складу са саставом жирија, добијен је и ужи избор од 10 књига, „који, част изузецима, и без обзира на то која су дела ушла у најужи избор и које ће бити проглашено добитником, представља трагикомичан покушај да се поетичка произвољност промовише као идејни плурализам, јалова политичка коректност као слободоумље, а да се провинцијална, колонијална свест, прогласи космополитизмом“.

Пошто потписници писма не могу да утичу на одлуке „које се доносе у оквиру једне приватне фирме“, они наводе да у буддућности неће учествовати у „једној све већој срамоти“.

Од својих издавача потписници захтевају да њихова дела не пријављују у конкуренцију за НИН-ову награду, „а од овог и наредних, вероватно једнако спорних жирија, да их, непријављене, не узимају у обзир“.

Потписници писма су Владимир Кецмановић, Владимир Табашевић, Дејан Стојиљковић, Ђорђе Писарев, Емир Кустурица, Игор Маројевић, Лаура Барна, Лидија Јелисавчић Ћирић, Љубица Арсић, Марко Крстић, Милан Ружић, Миро Вуксановић, Мухарем Баздуљ, Никола Маловић, Сава Дамјанов, Славиша Павловић, Слободан Владушић и Франка Петриновић.

Име добитника награде за набољи роман године у понедељак ће саопштити жири који чине Теофил Панчић (председник), Бранко Кукић, Марија Ненезић, Иван Миленковић и Марјан Чакаревић.

У најужем избору су романи Миленка Бодирогића „По шумама и горама“ („Орфелин“), Слободана Тишме „Грозота или…“ („Чаробна књига“), Стева Грабовца „Мулат албино комарац“ („Имприматур“), Ане Вучковић „Југослав“ („Партизанска књига“) и Саше Илића „Пас и контрабас“ („Орфелин“).

Списак потписника такозване петиције чине и добитници НИН-ове награде, као и они који су били ове године у конкуренцији, а који тада нису постављали питање компетентности жирија, изјавио је данас ФоНету уредник културне рубрике недељника НИН Драган Јовићевић.