Beogradski sajam knjiga svake godine poseti više od 200.000 ljudi, a ove godine umesto krajem oktobra, odgođen je za sredinu decembra ako epidemiološke prilike dozvole.

U kalendaru kulturnih dešavanja jugoistočne Evrope centralno mesto krajem oktobra već decenijama pripada Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Ova regionalno najveća manifestacija posvećena knjizi bavi se promocijom književnog stvaralaštva i obrazovanja, kulturnom razmenom sa inostranstvom i pokretanjem aktuelnih književnih i društvenih pitanja.

Neformalno poznat kao praznik knjige, Sajam knjiga svake godine ugosti najznačajnije domaće i brojne inostrane pisce i izdаvаče, koji predstаvljaju svoja stara izdanja i aktuelnu produkciju.

Međunarodni beogradski sajam knjiga, trebao je da se održi krajem oktobra. Prvobitno je bilo planirano da Sajam bude održan od 25. oktobra do 1. novembra. ali je odgođen za sredinu decembra ako epidemiološke prilike dozvole.

U saopštenju Beogradskog sajma navedeno je da se nadležni Republički krizni štab do ovog trenutka nije izjasnio u prilog održavanju Sajma knjiga ni o ponuđenim organizacionim modalitetima i bezbednosnim garancijama koje je Beogradski sajam ponudio.

Zbog toga je procenjeno da u periodu koji je preostao do prvobitno planiranog termina i u potpuno neizvesnim uslovima funkcionisanja, više nije moguće kvalitetno i pouzdano izvršiti pripreme za tu manifestaciju, piše u saopštenju.

Iz Beogradskog sajma ističu da će i dalje pratiti preporuke i epidemiološke procene Kriznog štaba i u dogovoru sa izdavačima, izlagačima i drugim učesnicima te će organizatorski tim Sajma knjiga doneti odluku koja će biti u najboljem interesu manifestacije.

Inače, ovo je 65. put za redom kako se održava Međunarodni beogradski sajam knjiga. Kroz brojne promocije, prezentacije, predavanja, okrugle stolove i tribune, stručnoj i širokoj publici učesnici predstavljaju niz tema važnih za književnost, izdavaštvo i kulturu.

 Beogradski sajam knjiga svake godine poseti više od 200.000 ljudi. Posetioci sajma tokom 8 dana imaju prilike da po najpovoljnijim cenama obnove svoje kućne biblioteke.

Na najreprezentativnijem sajmu knjiga u celom regionu učestvuju najveći domaći, ali i brojni izdavači iz inostranstva. Sajam knjiga je atraktivan i za pisce iz dijaspore koji već  tradicionalno imaju svoj štand koji im omogućuje Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.