DRUGI Beogradski festival evropske književnosti počeće u utorak uveče od 19 sati, u holu Doma omladine Beograda, otvaranjem izložbe posvećene velikom poljskom pesniku Zbignjevu Herbertu (1924-1998), jednom od najvećih evropskih pesnika 20. veka.

Tokom ove izložbe posetioci će moći da vide crteže, rukopise i fotografije ovog modernog klasika, koji je pisao i eseje, drame i kratku prozu. Vrhunac Herbertove poezije predstavlja knjiga "Gospodin Kogito": pesme na tu temu pisao je tokom čitave svoje pesničke karijere, a Gospodin Kogito jedan je od najuzbudljivijih likova moderne evropske književnosti.

Herbertovi crteži nastajali su, po rečima Gojka Božovića, glavnog urednika "Arhipelaga", tokom sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka. Veliki broj crteža odnosi se na teme iz Grčke, zatim Holandije i Italije, posebno Venecije - što su sve velike teme u njegovom stvaralaštvu.

- Malo je poznato da je veliki pesnik i esejista tokom čitave svoje karijere radio i crteže. Oni mogu da se vide i na mnogim njegovim rukopisima, jer je on pišući svojim prepoznatljivim sitnim rukopisom, svoje pesme i eseje ukrašavao vinjetama, crtežima, minijaturama. Herbertovi crteži u dubokoj su vezi sa spisima, otuda i sami rukopisi deluju kao crteži - rekao je za "Novosti" Božović.
DOMAĆI I STRANI GOSTI UČESNICI ovogodišnjeg, 2. Beogradskog festivala evropske književnosti su i poznata francuska književnica Florans Noavil, nova zvezda evropske književnosti Goce Smilevski, Igor Štiks, čiji je roman "Elijahova stolica" preveden na šest evropskih jezika i pretočen u višestruko nagrađivanu pozorišnu predstavu, jedan od najzanimljivijih postjugoslovenskih pisaca Muharem Bazdulj, kao i poznati domaći pisci Srđan V. Tešin i Živorad Nedeljković.

Na otvaranju Festivala pesnik Duško Novaković pročitaće pesmu posvećenu Herbertu. Zatim će, u prvom književnom programu, nastupiti pisac Mihajlo Pantić, koji će razgovarati sa publikom i čitati svoje nove priče iz knjige "Hodanje po oblacima". U okviru filmskog programa festivala posetioci će moći da vide besplatnu projekciju filma "Hadersfild" Ivana Živkovića koji je snimljen prema istoimenoj drami Uglješe Šajtinca.

Festival koji organizuje "Arhipelag", odvijaće se u Domu omladine do 28. juna. Zamišljeno je da se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video-prezentacija i drugih događaja.

Svakog dana u 19 i u 20 časova na programu su čitanja pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz programa "Književnost na filmu". Publika će moći da gleda i "Logor posrnulih žena" Laca Halame (prema istoimenom romanu Antona Balaža), "Petrovgradsku prašinu" Ilije Torbice (prema romanu Vojislava Despotova) i "Ljubavnike kafea Flor" Ilana Durana Koena (film o Žan-Pol Sartru i Simon de Bovoar).
 B. ĐORĐEVIĆ