B. CARANOVIĆ
  Aranđelovac, poznat po parku i Bukovičkoj banji, dobar izbor za odmor
ZELENO, čisto, ljupko, očaravajuće mesto usred Šumadije, Aranđelovac, mogao bi da bude odličan izbor za odmor. Park Bukovičke banje po kom je grad oduvek poznat, odlično je mesto za šetnju, vožnju

bicikala ili odmaranje uz kaficu u nekoj od mnogobrojnih bašta. Muzej, Risovačka pećina, selo Orašac i grad Topola koji su u blizini, biće zanimljivi onima koji bi da posete istorijska i kulturna mesta. Osim čistog vazduha, na obližnjoj planini Bukulji sa osmatračnice na njenom vrhu puca pogled na gotovo celu Šumadiju. Uz sve to, neće biti dosadno ni putnicima koji bi da se rashlade na okolnim bazenima ili akva-parku u samom centru grada.

Aranđelovac i Beograd deli svega 80 kilometara. Kolima se stiže za oko sat. Osim smeštaja u renoviranom, luksuznom hotelu "Izvor", prenoćište može da se nađe i u lepo uređenim privatnim apartmanima. Cene u njima su od 1.000 dinara pa naviše. Pravilo je da cena pada za veći broj noćenja, dok će vikend turisti morati da plate više.

Društveni život grada koncentrisan je oko glavne ulice gde su načičkani kafići, restorani, butici i ostale trgovine. Gotovo na svakom metru može da se sedne i popije piće, ili nešto pojede. Cene su svakako niže od beogradskih. A sve je nadohvat ruke. Do kraja avgusta trajaće i tradicionalna kulturna smotra "Mermer i zvuci". Program se održava na sceni u samom parku.

Posebna draž su etno-restorani i apartmani u podnožju Bukulje, okruženi zelenilom i sa odličnim pogledom na grad. Na ovom potezu se nalazi i konjički klub, gde osim časova jahanja, mališani za samo 100 dinara mogu da jašu konje kratkom trasom.

Ono po čemu je grad turistički najinteresantniji je Bukovička banja, kao i park u kom je smeštena. Osim za pacijente koji imaju fizijatrijske probleme, kao i decu dijabetičare, Bukovička banja je preporučljiva za plućne bolesnike.

Čak i po najvećim vrućinama, u Aranđelovcu je temperatura za nekoliko stepeni niža nego u prestonici. U samom gradu se, osim akva-parka, nalazi i još jedan mali bazen u sklopu restorana, a još tri lepo uređena smeštena su u okolini Aranđelovca. Tako gosti grada pod Bukuljom mogu da izaberu da li će se brčkati u samom gradu, ili na nekom od bazena u okolini Orašca, Topole ili u selu Garaši. Ulaznice na bazene niže su u toku nedelje i ako se odlazi posle 15, ili 16 časova, dok je vikendom ulaz malo skuplji. Cene bazena kreću se od 200 do 1.000 dinara po osobi.

PEĆINA

RISOVAČKA pećina otvorena je svakog dana od 9 do 17 časova, a ulaznica košta 150 dinara. Ako se posete i Muzej i pećina Risovača, cena ulaznice je 200 dinara.