“Preden se boste odločili za poseganje po tabletah, s katerimi običajno odpravite glavobol, ga poskusite ukrotiti bolj naravno,” piše v svoji knjigi V čarobnem svetu vonjav mati hrvaške aromaterapije Slobodanka Poštić. S pomočjo eteričnih olj, pravi,

lahko svoje počutje izboljšamo na preprost način.
Slobodanka Poštić, pionirka hrvaške aromaterapije in največja poznavalka naravnih parfumov v našem delu sveta. (Foto: Jaka Gasar)

Eterična olja lahko učinkovito uporabimo na številne preproste načine, s katerimi izboljšamo svoje počutje in splošno kakovost življenja. Že z osnovnim znanjem aromaterapije in nekaj praktičnimi recepti lahko tudi sami poskusimo ustvariti primerno dišeče vonje.

»Aromaterapija je premišljena uporaba eteričnih olj za izboljšanje zdravja in vitalnosti. V svetu obstaja več različnih vrst aromaterapij in med njimi je tudi medicinska aromaterapija, ki jo uporabljajo zdravniki kot dodatek k svojemu delu,« pove začetnica aromaterapije v naši regiji, hrvaška aromaterapevtka Slobodanka Poštić. Smer, s katero se ukvarja sama in je predstavljena tudi v njeni najnovejši knjigi V čarobnem svetu vonjav, preprosto imenuje amaterska aromaterapija, ki pa je, kot pravi, del komplementarne medicine. Izvaja se lahko z inhaliranjem, nanašanjem na kožo in uporabo v prostoru.
Majhno stanovanje jo je dušilo

Na pot do aromaterapije jo je pripeljala selitev iz hiše z vrtom v majhno stanovanje sredi Zagreba, kjer je prvič začutila, da jo lastne štiri stene dušijo in da ji lahko različne vonjave iz narave pomagajo, da se počuti bolje. »Začela sem prebirati številne knjige v poljskem in nemškem jeziku, ker me je zanimalo, kako lahko še bolj izkoristim vse to, kar mi ponujajo vonji rastlin. Odkrila sem aromaterapijo in ugotovila, da to veliko in novo področje alternativne medicine v naših krajih še ni bilo raziskano.«

Zato se je raziskovanja tega neznanega in zanimivega področja lotila sama, začela si je zapisovati svoja spoznanja in odkritja. Ker izhaja iz humanističnih, ne pa naravoslovnih krogov, si je morala najprej »razjasniti, kako stvari pravzaprav delujejo«. Potem je svoje znanje začela deliti med druge. Aktivno se je zavzemala za (in pozneje vodila) prvi izobraževalni program za aromaterapevte, ki ga je odobrilo tudi hrvaško ministrstvo za izobraževanje.
Od preveč lahko boli glava

»Pri aromaterapiji je pomembno, da jo apliciramo po kapljicah in smo previdni, ker samo tako pride do želenega učinka, ki lahko pomaga,« pove Ana Ličina, ki je poskrbela, da knjigo V čarobnem svetu vonjav dobimo tudi v slovenskem jeziku. Delo, v katerem je avtorica poskrbela za ravnovesje med teorijo in prakso, je zasnovano tako, da vsebuje osnovne informacije o postopkih dela, oljih in njihovi uporabi, vsebuje pa tudi recepte, kako najbolje izkoristiti novo znanje za izdelavo kozmetike, kopeli, dišečih hišnih dodatkov in pripomočkov, ki pomagajo k hitrejšemu ter učinkovitejšemu zdravljenju različnih tegob.

»In to je tisto najboljše pri aromaterapiji. Vse, kar potrebujemo in si želimo, si lahko naredimo sami ter tako aktivno in zavestno odločamo o kakovosti svojega življenja,« izrazi svoje navdušenje Poštićeva.
Junij, mesec sivke in šentjanževke

Druga polovica knjige je razdeljena po mesecih in je nekakšen aromaterapevski koledar. Junija, ko so na obzorju dopusti, šolske počitnice in vroče zabave, avtorica za olje meseca priporoča sivko. Sivka pomirjevalno vpliva na duševnost in čustva ter se z drugimi olji odlično meša in ima zato zelo širok spekter delovanja.

»Umirja vnetja, blaži bolečine in krče ter deluje rahlo uspavalno,« pove avtorica, ki sivko priporoča tudi za umirjanje otrok. »Če hočete otroka pomiriti, zmešajte kapljo sivke z nekaj nosilnega olja in mu zmasirajte stopala.« V juniju pa začne cveteti tudi šentjanževka, ki je odlično pomagalo pri razdraženi koži, opeklinah in poškodbah. Praktičen nasvet, kako pripraviti šentjanževo olje, smo povzeli iz knjige in ga objavljamo spodaj.
Kako pripraviti šentjanževo olje

Naberite cvetove šentjanževke in počakajte kak dan, da se malo posušijo. Nato z njimi do dveh tretjin napolnite čist kozarec in tega nato do vrha zalijte z enim izmed hladno stisnjenih olj. V našem podnebju za to običajno uporabimo oljčno olje, vendar lahko uporabite tudi sončnično, sezamovo, repično, mandljevo in lešnikovo olje ali olje iz mareličnih pešk. Vsekakor dodajte še malo jojobe, da podaljšate obstojnost pripravka. Zaprt kozarec za šest tednov postavite na sončen prostor in ga čim pogosteje pretresite. Olje bo v tem času postalo lepe temnordeče barve; takrat ga precedite skozi več slojev gaze in shranite na hladnem mestu v temnih stekleničkah. S šentjanževim oljem namažite razdraženo in vneto kožo, opekline, kraste, poškodbe in boleče mišice.

(Iz knjige V čarobnem svetu vonjav)

Vir / Avtor:  Mojca Ketiš
19. junij 2013