Italijan Đakomo Dela Tore del Tempi di Sanguineto (72) izabran je za novog lidera Malteškog reda dok se donose reforme koje podržava i papa Franja.

Reč je o stručnjaku za srednjevekovnu istoriju umetnosti i bivšem profesoru starogrčkog čiji će zadatak biti da pronađe pravi način za jačanje kontrole i ravnoteže uprave, ali i duhovnog života reda te broja njegovih članova, prenosi Hina.

U Malteškom redu koji ima 13.500 članova, a 56 ima pravo glasa.

Ovaj red privukao je pažnju javnosti u decembru kada je tadašnji lider Metju Festing podneo ostavku posle javnog sukoba sa papom Franjom oko smene visokog zvaničnika tog reda, a posle skandala zbog deljenja kondoma.

On je potom odbio da sarađuje sa papinom komisijom koja istražuje slučaj smene velikog kancelara reda Albrehta fon Beselagera, posle saznanja da je dobrotvorni ogranak reda podelio hiljade kondoma u Mjanmaru pod njegovim nadzorom.

Rukovodstvo reda predlaže da 56 vitezova s pravom glasa izaberu u subotu privremenog lidera koji će rukovoditi Malteškim redom na godinu dana, a ne velikog majstora sa doživotnim mandatom, kako bi se redu pružilo vreme za eventualne reforme.

Malteški red, osnovan u Jerusalimu i priznat od pape 1113. godine, ujedno je neobična država bez teritorije, sa sedištem u Rimu, verski red i moćna dobrotvorna organizacija koja deluje u 120 zemalja.

Papa je u sredu primio petnaestak vitezova reda i predao im pismo u kojem ih podstiče na reforme i kao pastir Crkve potvrđuje svoju vlast nad tim redom koji pak jako drži do svoje suv