Trovanje životinja u prestonici postalo je redovna pojava. Poslednji slučaj trovanja jednog psa ponovo se desio u beogradskom naselju Šumice, u blizini Osme beogradske gimnazije, gde je jedan vlasnički pas uginuo na putu do veterinara nakon što je pojeo podmetnutu otrovanu hranu.

Vlasnici pasa koji svoje ljubimce šetaju u ovom delu grada pozvali su policiju i za sada sve, na žalost, stoji na tome kao i većina prethodnih prijavljenih slučajeva podmetanja otrova i trovanja životinja po parkovima širom Beograda

Trovači pasa otrov postavljaju, očigledno, svugde gde im sa za to učini pogodno mesto bez obzira da li je možda u blizini park u kome se igraju deca, dečije igralište, obdanište ili škola. Sa ovim problemom su se već suočili građani Surčina, Bežanijske kose, Voždovca i Šumica čak u više navrata. Svaki put do sada policija je obaveštena, ali jedino je slučaj trovanja komšijskog psa dobio svoj epilog, kada je kamerom usnimljen čovek koji je postavljao otrovanu hranu za komšijskog psa, koji je nažalost potom i pojeo taj otrov i uginio.

  1. savetuju vlasnicima i građanima da kada primete životinju koja je slaba, drhti ili povraća da je odmah odvedu do obližnje ambulatne.

- Vlasnici nam najčešće prijavljuju da nailaze na otrove ružičaste boje, to su najčešće oni koji se koriste za miševe i pacove, za razliku od kreozana koji je žute boje i znatno je opasniji. Najčešći simptomi trovanja mišomorom su unutrašnje krvarenje i ukoliko se životinja dovede na vreme, možemo da je spasimo – ističe dežurni veterinar iz ambulante Sveti Vrači.

U Beogradu je inače tokom prošle godine  zabeležno 10 slučajeva trovanja pasa, a policija je uspela da rasvetli šest i protiv isto toliko trovača je podnela krivične prijave. U dva slučaja već su bili poznati počinioci, pa su odmah procesuirani, dok se u četiri slučaja do trovača došlo istragom. Međutim, ove godine adekvatna reakcija policije i tužilaštva je izostala iz nepoznatih razloga.

Trovanje životinja predstavlja krivično delo za koje je zaprećena novčana ili kazna zatvora do jedne godine. Ukoliko je otrovom ubijeno više pasa, osumnjičeni može da dobije i do tri godine zatvora., međutim nijedan od procesuiranih trovača nije završio u zatvoru.

Poslednji prijavljeni slučaj trovanja u Šumicama podseća nas da je trenutak za, ako ništa, ali bar bilo kakvu građansku akciju.

- Otrov je bačen celim potezom ispod dvorišta škole i ima ga mnogo – napisao je jedan zabrinuti Voždovčanin na Fejsbuku.

Građani iz ovog delog grada pozvali su veterinara koji je izašao na teren i skuplja otrov kako ga ne bi pojela još neka životinja, a nakon toga pozvali su i policiju. Jedina reakcija koja za sada postoji je primećena na socijalnim mrežama gde građani koji su primetili otrov ili trovače upozoravaju druge sugrađane da paze na svoje ljubimce, ali naravno i na svoju decu.

(Ljubimci Telegraf)