Дневни ред априлске седнице Извршног савета ове организације УН већ закључен тако да би Приштина евентуални захтев за чланством могла да поднесе тек у октобру, сазнаје „Политика”

Ако одлучи да се поново кандидује за пријем у Унеско, Приштина ће морати да сачека октобарско заседање Извршног савета те организације, јер је дневни ред прве

овогодишње седнице тог тела, заказане за април, већ утврђен.

То за „Политику” каже извор упућен у функционисање организације УН за образовање, науку и културу, коментаришући наводе да је из међународне заједнице Приштини сугерисано да ове године не подноси кандидатуру.

Вест да ове године не аплицира за пријем Унеска, позивајући се на два неименована званичника косовске владе, пренела приштинска „Коха”.

Као разлог, лист је навео процену да би Косово тешко обезбедило двотрећинску наклоност чланица Генералне конференције Унеска, која би после Извршног савета донела последњу реч о чланству.

Ако се Приштина оглуши од наводних препорука да се не кандидује, онда би се поновио  сценарио из 2015. године.

Тада, у октобру, Извршни савет је простом већином гласова одлучио да проследи Генералној конференцији захтев за чланство Косова, на којем су Приштини фалила три гласа за улазак у ову организацију УН.