ИЗ МОСКВЕ СТИГЛИ ПРВИ ДЕЛОВИ МОЗАИКА ЗА КУПОЛУ ГЛАВНОГ ХРАМА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
ИСПОРУКА првих делова мозаика за куполу Храма Светог Саве у Београду потврда је „српско-руског пријатељства и заједништва“, оценили су данас на свечаности на Врачару митрополит Српске православне цркве (СПЦ) Амфилохије и министар спољних послова Србије Ивица Дачић. Митрополит је захвалио свима који прилажу за

Храм Светог Саве и рекао да ће 2019. године, када ће бити обележено 800 година аутокефалности СПЦ, храм бити украшен и освештан.
„Дужни смо да се данас сетимо свих оних који су уградили себе у храм и оних који ће још даље себе уграђивати у храм“, рекао је митрополит СПЦ окупљенима у храму, оценивши да је ово потврда „свесловенског заједништва“. Он је казао да ће „први лик који је стигао - лик Христовог вазнесења“ бити уграђен на централно место у Храму Светог Саве.
Амфилохије је цитирао руског књижевника Фјодора Достојевског, рекавши да ће „лепота спасити свет“ и додао да „ево стиже да нас спашава“ уз жељу да храм „заблиста лепотом“.
Дачић, који је коопредседавајући српско-руског Одбора за организацију унутрашњег осликавања Храма Светог Саве, захвалио је представницима руске државе и цркве и рекао да му је част да присуствује „почетку реализације посла којим се дуго бавимо“. „Овим ћемо показати заједништво. Важно је да негујемо вечно братство и пријатељство у немирним временима када су нам пријатељи преко потребни“, рекао је шеф српске дипломатије. Дачић је рекао да се Влада Србије обавезала да финансира преостали део за довршетак храма, који ће наредних година бити, како је навео, „понос нашег народа“. „У овај храм ће на неки начин бити уграђено вечно пријатељство Србије и Русије“, рекао је Дачић новинарима после свечаности у храму.
Првој испоруци мозаика на којој је представљена фигура Исуса Христа, уз песму хора и звук црквених звона, а свечаности су осим Амфилохија, Дачића, присуствовали генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић, који је члан Комисије за пријем мозаика, и бројни црквени и државни званичници Србије и Русије.

       Бета