ARANĐELOVAC – U godinama hladnog rata, u vreme vladavine Josipa Broza Tita, na prostorima nekadašnje SFRJ izgrađeno je 50 komandnih centara za potrebe bivše JNA. Jedno od njih je i u planini Bukulji kod Aranđelovca.

Dragomir Gavrilović, građevinski inženjer, nedavno je izjavio za jedan nedeljnik da je 20 godina rukovodio gradnjom podzemnog skloništa u Bukulji, a pod njegovim nadzorom građena su i skloništa širom nekadašnje SFRJ, pa i ono za Sadama Huseina u Bagdadu.

– Po luksuzu sklonište kod Aranđelovca malo zaostaje za Konjicem. Ako je tamo ‘Hajat’, ovo na Bukulji moglo bi da bude ‘Interkontinental’. Žao mi je da takav objekat zvrji prazan, bez namene, jer bi mogao da postane vrhunska turistička atrakcija. U njemu je smešten i hotel, a sama šetnja kroz sklonište, od podnožja do Garaškog jezera, kroz unutrašnjost planine, mogla bi da donese velike prihode Vojsci, koja je vlasnik ovih objekata.

U gradu pod Bukuljom i danas, nekoliko decenija posle hladnog rata, o ovoj temi gotovo se i ne govori. Dugo se smatralo da je u njemu izgrađen podzemni aerodrom, ali i ta priča je zamrla. Objekti u ovoj planini oduvek su bili obavijeni velom tajne, pod komandom vojske i civili tu nisu imali šta da traže. Šta više, ni radnici koji su tu radili nisu bili iz okoline. Samo se ponekad dešavalo da neki od pijanih radnika koji su radili tu ispriča nešto što bi, kako su smatrali, trebalo da ostane vojna tajna, ali i taj problem brzo je rešavan.

Ni lokalna uprava nije se mešala u posao vojske i ta saradnja je bila dobra.

U gradu pod Bukuljom jedno vreme pričalo se da je u ovom skloništu policija krila jednog od članova zemunskog klana ili zaštićenih svedoka, što je opet bilo teško proveriti i dokazati. I danas sklonište danonoćno čuva Vojska SCG.