RP

Radmilo Ristić nije nepoznat autor, ali mu je nepoznata godina rođenja. Izgleda da ju je zaboravio, pa nam daje samo an i mesec rođenja: 17. mart. Nagađa da se to desilo polovinom prethodnog veka. Dobro što pamti mesto rođenja – Sokobanji, i da živi u Kragujevcu. Pamti i da je studirao germanistiku u Beogadu. Kao apsolvent usavršio je nemački jezik u tadašnjoj Saveznoj Republici Nemačkoj, gde je boravio godinama redom. Budite sigurni da nije zaboravio srpski. Diplomirao se na Filološkom fakultetu u Beogradu i radio preko tri decenije kao profesor nemačkog jezika u Medicinskoj školi u

Kagujevcu i u Kragujevačkoj gimnaziji. Aktuelno je dopisni saradnik “Državnog universiteta za kulturu i umetnost” u Sankt Peterburgu i koordinator “Škole mira” za zemlje nemačkog govornog područja.
Radmilo Ristić je član Udruženja pisaca Kragujevca, zatim član Književne zajednice Jugoslavije u Beogradu, Kraljevskog književnog kluba “Karađorđe” u Beogradu, Geteovog društva u Beogadu i Književnog kluba “Srpska kruna” u Kragujevcu. Sarađivao je u emisiji “Osmeh” na Radio-Kragujevcu, kao i u elektronski satirični list OSMEH.
Prva njegova knjiga PEGLANJE VIJUGA ugledala je svet dosta kasno, 1973.godine, i to kao privatno izdanje. Da bi mu izdavač u Kragujevcu “Stelaris” objavio drugu knjigu – PTICE VAN KAVEZA, morao je da čeka punih 15 godina, 1988-mu. Zatim su se ređale i ove knjige:
NIJE SVE CRNO, “Stelaris”, Kagujevac 1989.
ZVIŽDUĆI U VETAR,  izdavač Knj. klub “Katarina Bogdanović”, Kragujevac 1990.
JAVA OD SNOVA,  izdavač Knj. klub “K.Bogdanović”, Kragujevac 1996. Prevedena na nemački objavljena je 2012. od izdavača UPK. Godine 2014., objavljena je i na ruskom jeziku, izdavač UPKSvet knjige, Kragujevac-Beograd. Sve prevode učinio je sam autor, koji odlično vlada nemačkim i ruskim jezikom.
SAN POD OZRENOM, izdavač Knj. klub “K. Bogdanović”, Kragujevac 2008.
FARBANJE MRAKA, izdava Knj. klub “K.Bogdanović”, Kagujevac 2009.
PRAVDA JE SLEPA, izdavač Knj. klub “K.Bogdanović”, Kragujevac 2010.
ČIST BEZOBRAZLUK, privatno izdanje, Kragujevac 2011.
NEOBIČNE PRIČE, privatno izdanje, Kagujevac 2011.
NIKAD BOLJE, izdanje Udruženje pisaca Kagujevca, 2012.
PEGLANJE VIJUGA I, izdanje UPKSvet knjige, Kragujevac-Beogad 2013.
PEGLANJE VIJUGA II, izdanje UPKSvet knjige, Kragujevac-Beogad 2013.
PEGLANJE VIJUGA III, izdanje UPKSvet knjige, Kragujevac-Beogad 2013.
Sa novom knjigom, koja se očekuje da izađe iz štampe, čine se 15 naslova, što nije malo, pogotovo kad se uzme u obzir da se autor bavio drugim poslom i u dokolici pisao pjesme. Sa druge strane i teški uslovi objavljivanja, za što je on od vremena rekao da je lakše izdati državu, negoli knjigu.
Sve knjige ovog autora su aforizmi i epigrami, izuzev JAVA OD SNOVA, gde je objavio svoje haiku pesme i NEOBIČNE PRIČE, gde, kako to i naslov kaže, objavljuje kratke priče. Uopšte uzev imamo posla sa jednim pesnikom, i to aforistom. Kao takav on ulazi u našu veliku plejadu aforista srpske književnosti, koja svoj početak ima u ZBORNIKU POPA DRAGOLJA (XIII vek).
Kako njegovi aforizmi, tako i epigrami, u većini imaju satiričan karakter. Motive uzimaju iz svih oblasti ljudske delatnosti, pa iz njih odiše svakodnevna istina. Karakterizuje ih britkost, visprenost, ironija i gorak osmeh, pa i žaoke. Kako se jedan komentator izrazio, oni su panorama čistih namera, zvučnih srokova, odlučnih poteza, panoptikum naših gluposti i kratkovidih rešenja. Preko aforizama i epigrama ovaj se naš autor bori za humanije odnose među ljudima, a to znači i između ljudi i države, koja je konstruktor, regulator i inspirator svega. Očito je da se on bori za jedan bolji život, za što je umalo izveden i na sud. Svesno ili nesvesno, Radmilo Ristić, pesnik sažetog stvaralačkog izraza, udaljio se od tzv. socijalističke lakirovke stvarnosti, ali bez smelosti da pređe na barikadi disidencije.
Sa tehničke strane on poštuje versifikaciju i čistotu srpskog jezika i pravopisa. Izražava se u katrenima i stihovi su mu obično rimovani, dok sa umetničke strane, preko plastičnog poetskog izraza uspešno realizira duboke umetničke efekte. Njegovi aforizmi se čitaju bez predaha, bez ikakvih teškoća, pa se i shvaćaju lako. Šta više i pamte se od prvog čitanja. To će ih sigurno uvesti u narod i učiniti popularnim, opštenarodnom svojinom. Kako nam je to i Njegoš od vremena rekao:
Pokoljenja djela sude,
Što je čije daju svima.
Njegova pesma “Sokobanja” komponovana je i proglašena za himnu Sokobanje, njegovog rodnog mesta, dok je za pesmu “Sunce nad Kubom”, po mom mišljenju njegovo glavno delo i jedno od remek dela srpske savreme poezije, dobio poziv da provede 10 dana kao gost na Kubi.
O stvaranju Radmila Ristića pisali su najpohvalnije mnogi autori, od kojih spominjemo: Golub Lazarević, Lepomir Katić, Živko Pavlov, Radomir Smiljanić, Milan Vuković, Slavimir Zelenkapić, Draško Ređep, Veselinka Slavković Stojković, Ratko Belić, Radenko Bjelanović i posebno Milijan Despotović.
Radmilo Ristić je dobitnik više nagrada i priznanja:
- Nagrada “Prosvetnog pregleda” za zbirku aforizama “Školizmi”.
- Nagrada Radio-Beograda za humoresku “Uviđaj”.
- Prva nagrada Jugoslovenskog konkursa “Komunikacije 87” za epigrame i aforizme.
- Prva nagrada “Art-Anima” sajta, posvećenom fanastičnoj književnosti za kratku satiričnu formu.
- Povelja Kraljevskog književnog kluba”Karađorđe” za aforizme.
- Pesma “Sokobanja” – komponovana i proglašena za himnu Sokobanje.
- Za pesmu “Sunce nad Kubom” dobio poziv za 10 dana boravka na Kubi.
- Zahvalnica Radio-Kragujevca za doprinos u realizaciji programa.
- Pohvala Udruženja “Leonardo” iz Vršca za aforizme.
- “Majstorsko pismo” Krunskog kulturnog centra “Srpska kruna” iz Kagujevca, u spomen očuvanja srpske kulture i jezika.
- Zlatna značka “Srpska kruna” za doprinos u očuvanju srpskog jezika i kulture.
- Plaketa Sabora srpskog stvaralaštva OLOVKO, NE ĆUTI! u Brajevu.
- Diploma “Viljem Šekspir”, Moskva 2010., za umetnički prevod ruskih autora.
- Medalja i diploma “Solnečnij hram” iz Rusije.
- “Zlatno pero”, Moskva 2011, za odanost planetarnim idealima dobra.
- Povelju sa peharom “Srebrni albatros”, Bijela-Frankfurt am Main 2012., za aforizme.
Iako odmakao u godinama, pesnik Radmilo Ristić, jedan od naših vrsnih savremenih aforista, nastavlja svoje stvranjanje. Mi od njega čekamo nova dela i nove uspehe, pa i nova odlikovanja za njegova uspešna ostvarenja. Zato mu čestitamo na već postignute uspehe i želimo mu dobro zdavlje, dug život i nove uspehe.
Kaplan BUROVIĆ