Dok radnici fabrike Fijat Krajser iz Kragujevca štrajkuju već 16. dan, predstavnici Vlade Srbije kao i predsednik države sada već po više puta dnevno pozivaju da se sedne za pregovarački sto. Istovremeno, od javnosti se krije koje su srazmere ulaganja države u fabriku automobila u Kragujevcu od 2008. godine do danas.

Jedan od argumenata koji predstavnici vlasti bez izuzetka ističu je problem koji bi po zemlju, Kragujevac i Srbiju značio odlazak ovog stranog investitora. Međutim, većina ugovora i sporazuma kao i obaveza koje su u ime svih građana Srbije prema stranom investitoru preuzeli najpre predstavnici vlade Mirka Cvetkovića, pa potom i vlada Ivice Dačića i Aleksandra Vučića za javnost Srbije su nepoznanica. Juče su državni funkcioneri tražili od radnika da “pokažu malo ljubavi prema Srbiji”, “da shvate da svojim postupcima teraju strane investitore”, a premijerka Ana Brnabić na kraju dana rekla je čak da smatra da iza štrajka radnika “stoji politički interes i ozbiljno loša namera”.

"Molim vladu i radnike, prvenstveno radnike, da taj problem bude rešen, jer veliki su rizici", rekao je juče između serije sastanaka u Vašingtonu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 On je dodao da nije bitno ko je kriv, već kako je naveo, da se pronađe rešenje.

Predsednik Srbije je rekao da vlada nema previše mogućnosti, jer je manjinski vlasnik u Fijatu, ali da moli da se učini sve što je potrebno za rešavanje problema.


Problem koji je počeo pre devet godina

Kada je Fijat u pitanju, Ugovor o kupoprodaju, detalji aranžmana, ulaganja države, devet godina od dolaska italijanskog investitora ne saopštavaju se građanima Srbije.

Javno je objavljen samo ugovor o zajedničkom investicionom ulaganju koji je potpisan 29. septembra 2008, a u kojem se navodi da će se osnovati zajednička kompanija čiji će upisani kapital biti 300 miliona evra, od čega će kapital Republike Srbije biti 33 posto odnosno 100 miliona evra.

Iz ovog dokumenta javnosti su uskraćeni brojni podaci. Kada su u pitanju zajmovi i podsticaji države u javno objavljenom Ugovoru iznosi davanja države su prikriveni tako što je na tom mestu napisano “redakcija teksta”.

Država godinama odbija da objavi kolika su ulaganja u Fijat.

Međutim dosta podataka može se videti u finansijskom izveštaju ove kompanije. Novinari redakcije  Insajder.net tako su utvrdili da je javno objavljeni Ugovor dopunjen i izmenjen u decembru 2009, a da država u skladu sa njim i podsticajnim planom daje Fijatu različite subvencije i oslobađa ovu kompaniju od brojnih poreza.

Fijat Srbija je prema istraživanju Insajdera, odlukom države 2009. oslobođen je poreza i doprinosa za sve zaposlene, zatim poreza na dobit u trajanju od 10 godina od prve godine kada je ostvarena oporeziva dobit, oslobođen je od poreza na nekretnine, poreza za sprovođenje urbanističkog plana, poreza na prikazivanje zaštitnog znaka…

U finansijskom izveštaju kompanije se navodi da Fijat dobija od države Srbije subvencije  za investicije, da postiže uštede na osnovu kredita odobrenog od države Srbije, da prima sredstva za obuku radnika, kroz program otkupa automobila staro za novo, na osnovu smanjenja cene energije…


Uplate i na specijalni račun

Takođe se navodi da je do 31. decembra 2014. kompaniji Fijat Srbija iz budžeta uplaćeno 161 milion evra na specijalni račun, a kako je navedeno ova sredstva koriste se za komunalne usluge i zamenu krova, čišćenje životne sredine, za izgradnju Supplier Parka.

Ulaganja Srbije se tu ne završavaju.

Od ostalih ulaganja Srbije, prema istraživanju  Insajdera Srbija na osnovu ugovora učestvuje u planu restrukturiranja imovine do iznosa od 75 miliona evra. Srbija je dala 50 miliona bespovratnog gotovinskog danavanja. U skladu sa podsticajnim planom , Vlada Srbije je uložila I 7 miliona evra za razvoj unutrašnje infrastrukture “Supplier Parka” 122 miliona dinara ili oko milion evra Srbija je uložila u trening akademiju Fijata odnosno u obuku radnika.

Osim toga Fijat je zaključio ugovor sa Evropskom investicionom bankom  o kreditu od 500 miliona evra za finansiranje investicionog plana. Garanciju za ovaj kredit dala je Republika Srbija I Italijanska izvozno kreditna agencija.

U maju 2014. tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će biti objavljen tajni ugovor sa Fijatom koji je potpisala prethodna vlada . U avgustu 2014. je rekao da ugovor na zalost nece biti objavljen jer to ne dozvoljava druga strana.

Podsetimo, desetak dana pre predsedničkih i parlamentarnih izbora 2008. godine tadašnji ministar ekonomije Mlađan Dinkić i potpredsednik "Fijata" Afredo Altavila potpisali su memorandum o zajedničkom ulaganju između države Srbije i kompanije Fijat, kojim je predviđeno otvaranje fabrike automobila u Kragujevcu.

Investicija Fijata na srpsko trište korišćena je u kampanji Borisa Tadića za predsednika, dok su Ujedinjeni regioni Srbije na čijem je čelu bio Mlađan Dinkić Fijat koristio kao jedan od glavnih rezultata. Tadašnja opozicija kritikovala je ovu investiciju kao i tajnost ugovora.

Svečano otvaranje fabrike bilo je dvadesetak dana pre parlamentarnih izbora 2012. godine i njemu su prisustvovali  premijer Mirko Cvetković kao i ostali zvaničnici Srbije.