Radnici Fabrike šinskih vozila , koji štrajkuju od 27. marta, najavljuju radikalizaciju protesta i okupljanje ispred Vlade Srbije. U međuvremenu, N1 je dobila odgovor od nekadašnjeg vlasnika “Goše”, slovačke firme “ŽOS Trnava”, u kome navode da sa tim slučajem više nemaju ništa.

Tokom skoro pet meseci štrajka, radnici “Goše” su pregovarali sa upravom fabrike i sa državnim funkcionerima, blokirali železničke koridore, čak i štrajkovali glađu. Time su, kažu, sve mogućnosti mirnog protesta iscrpeli, pa će se iduće sedmice uputiti u Beograd.

“Ići ćemo ispred Vlade samo da protestujemo, ne možemo da verujemo da naša država nije znala šta se dešava u firmi. E sad kad se priča o stečaju, kad se priča o zatvaranju firme, oni svi imaju model kako će da naplate svoja dugovanja, a jedino mi radnici nemamo nikakav model”, kaže Milan Vujičić, predsednik Štrajkačkog odbora.

Više puta su državni funkcioneri uveravali štrajkače da će i za njih iznaći model isplate. U aprilu predsednik, tada premijer Aleksandar Vučić, kada im je obećao da će stupiti u kontakt sa starim vlasnikom, slovačkom firmom “ŽOS Trnava”, potom ministar privrede Goran Knežević, sa kojim su pregovarali o reprogramu duga, a krajem jula i premijerka Brnabić.
Advertisement

“Sve što smo dogovarali, sve su nas slagali, verujte mi. Čak nas je i premijerka Brnabić slagala kako je dogovorila sastanak u Slovačkoj, sa starim gazdom, međutim, prošlo je već dve nedelje, od tog sastanka nema ništa, mi nikakve informacije nismo dobili”, dodaje Vujičić.

Informacije je dobila N1, i to od PR službe slovačke firme. Iz šturog odgovara na upućena pitanja, jasno je samo da bivši vlasnik od “Goše” pere ruke.

“ŽOS Trnava je prodala akcije u srpskoj fabrici “Goša” u maju 2017. i njeni predstavnici više nemaju nikakvog uticaja na tamošnju situaciju. Stoga, nažalost, ne možemo da damo nikakav opširniji komentar na tu temu”, navedeno je u odgovoru.

ŽOS Trnava je tokom poslovanja u Smederevskoj Palanci, napravila dug od skoro šest miliona evra radnicima i državi. Posle deset godina, fabriku je prodala za 4,2 miliona i otišla iz zemlje. I zato će štrajkači pred zgradu Vlade – jer se pitaju kako je moguće da neko državi ne plaća porez i doprinose pet i po godina, a plate radnicima tri godine, a da državni organi ne reaguju.