Од уторка ће мере против корона вируса бити много строже контролисане: у сваком округу специјалне патроле би требало да буду присутне да надгледају поштовање мера услед корона вируса. Поред тога, полицијске инспекције ће систематски проверавати све операције, најавио је у понедељак генерални директор јавне безбедности Франц Руф. Све области – фокус је на гастрономији, малопродаји и туристичким местима – биће прегледане у целости. Први пут, од 11. јануара, привредни субјекти су у обавези да сами провере потребне 2Г сертификате. Контроле проверавају и државне службенике.

У цивилу би се могла много „боље унапред испитати ситуација“, приметио је Руф. У сваком округу биће по једна додатна патрола широм Аустрије која је искључиво одговорна за контролу Ковида, наводи кроне.ат на захтев Министарства унутрашњих послова. Област одговорности није ограничена на контролу трговине. „Службеници у цивилу ће вршити провере купаца, као и оних који су одговорни за трговину“, рекао је портпарол Патрик Мајерхофер.

Приликом контрола, на трговину се гледа као на партнера, што је више пута наглашено у понедељак. Реч је о што бољој припреми запослених, на пример када људи „избегну сарадњу“ или чак постану агресивни током контрола, каже Мануел Шершер, заменик директора Федералне канцеларије криминалистичке полиције (БКА). Циљ је стварање правне сигурности и сигурности на раду и постизање превентивних ефеката. Од 2017. године постоји стратешко партнерство између трговинског удружења, Привредне коморе и полиције за овакве ситуације.

Полиција подржава трговину

Продавцима широм Аустрије на располагању су 1100 службеника обезбеђења и локалних полицајаца. Поред тога, редовно се одржавају безбедносни форуми. „Контроле се такође континуирано процењују“, најавио је Шершер. Они би се затим могли регионално прилагодити. Још увек нема прописа о 2Г контроли у малопродаји. Од текста уредбе зависиће да ли ће бити могуће унакрсне иницијативе са наруквицама и маркама у тржним центрима и трговачким улицама.

Комерцијални председник Рајнер Трефелик претпоставља да ће контроле изгледати веома различито од продавнице до продавнице. У зависности од врсте пословања, 2Г доказ ће се проверавати на улазу, током консултација или на каси. Обезбеђење испред улаза сигурно неће бити приватно. Ни трговци то нису могли да приуште. Због недостатка туриста и позива у кућни смештај, фреквенција туриста је тренутно веома слаба, упркос продаји, наводи Трефелик.

“Незадовољство са неколико црних оваца”

Министар унутрашњих послова Герхард Карнер (ОВП) истакао је на конференцији за новинаре у понедељак да је из разговора са полицајцима сазнао да се „многа предузећа придржавају правила, а да је веће негодовање неколико ‘црних оваца’ које у њих не верују. Генерални директор Руф је додао да је са челницима органа безбедности – директорима државних полиција, окружним капетанима и директорима, судијама за прекршаје, разговарано о координисаном приступу.

Руф је нагласио да се поштовање мера услед Цовид-а проверава и за сваки службени вид полиције – попут контроле саобраћаја или идентификације. Прво ће бити обавештење о обавези ношења ФФП2, која постоји на отвореном када није могуће минимално растојање – на пример у пешачким зонама, у редовима или на аутобуским стајалиштима. „Ако се утврди да се обавеза намерно не поштује, увешћемо репресивне мере“, рекао је генерални директор Руф.

Полиција се наоружава против Омикрона

Полиција такође треба да обезбеди функционалност као део критичне инфраструктуре – чак и са предстојећим таласом Омикрона. Полицијски службеници су стога уредбом дужни да носе ФФП2 маске чак и када патролирају аутомобилом. Поред тога, тимови се формирају како би се спречило мешање целог тима – а тиме и повећан ризик од инфекције.