Putin: Uporniki v Siriji dobili iraški sarin preko Turčije

Ruski predsednik Vladimir Putin je zatrdil, da so uporniki v Siriji dobili živčni plin sarin iz tajnih iraških laboratorijev in s tem

močno omajal trditve ameriškega State Departmenta. Vse kaže, da je bila zgodba o uporabi sarina, ki naj bi ga menda uporabila sirska vojska in zaradi česar naj bi Sirija prestopila 'rdečo črto', sfabricirana v istih obratih ameriških tajnih služb, kjer so pred tem nastale tudi zgodbice o orožju za množično uničevanje, zaradi katerih so ZDA s koalicijo voljnih (v katero je Slovenijo popeljal kmalu upokojeni diplomat Dimitrij Rupel) nezakonito napadle Irak.

In vse kaže, da tokrat nova zahodna intervencija ne bo imela tako lahkega dela, kot so jih imele podobne intervencije do sedaj. To namreč kaže odziv ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je javno zatrdil, da so uporniki v Siriji živčni plin dobili iz laboratorijev v Iraku, kjer so ga izdelali visoki častniki nekdanjega iraškega režima, v Sirijo pa je prišel preko Turčije. »Vemo, da so bili na turškem ozemlju borci opozicije pridržani s kemičnim orožjem,« je dejal ruski predsednik Vladimir Putin ob koncu srečanja voditeljev G-8 v Lough Erne v Severni Irski. »Imamo informacijo iz Iraka, da je bil tam odkrit laboratorij za proizvodnjo kemičnega orožja za opozicijo. Vse te dokaze je potrebno zelo resno proučiti,« je dejal Vladimir Putin, ki je zatrdil, da se na vrhu ni počutil osamljenega, saj vsi voditelji G-8 niso delili mnenja ZDA, da je Sirija res uporabila kemično orožje v spopadih z uporniki.

Da je ta obtožba nesmiselna, je nedavno opozoril tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je dejal, da je imela sirska vojska velike uspehe pri osvobajanju različnih mest v Siriji ter da vsekakor ni bila potisnjena ob zid do te mere, da bi morala uporabiti tako skrajno in prepovedano sredstvo, kot je kemično orožje. Prav nasprotno, vsi dokazi doslej so potrjevali domneve, da so kemične strupe zoper vladne sile doslej uporabljali le uporniki. Putin je zato postavil pod vprašaj kredibilnost obtožb, ki so jih zoper Sirijo nedavno izrekli voditelji Velike Britanije, ZDA in Francije.

Sicer pa so že v začetku meseca iranski viri (agencija FNA) poročali, da je so bili v področju Khan al-Assal blizu Alepa v severozahodni Siriji ubiti ljudje, ki naj bi bili žrtve kemičnega orožja. »Kemično orožje, uporabljeno v napadu na Khan al-Assal, je bilo narejeno ob pomoči nekdanjega brigadnega generala iraške vojske generala Adnan al-Dulaimija in predano upornikom iz Fronte Nusra blizu Alepa ob pomoči Turčije. Transportirano je bilo skozi turško mesto Antakija v pokrajini Hataj,« je ob informacijah iz dobro obveščenih virov poročala FNA. General Adnan al-Dulaimi je bil sicer eden od najpomembnejših strokovnjakov za proizvodnjo kemičnega orožja v Iraku v času Sadama Huseina.

S plinom naj bi napolnili predvsem 80 milimetrske minometne granate. Za razliko od običajnih granat te granate ne eksplodirajo, pač pa po padcu razširijo neviden plin brez posebnega vonja, ki je izjemno strupen. Strupene pline je iraška vojska uporablja tudi v iraško-iranski vojni v letih 1980-1988 ter proti uporniškim Kurdom. Njihova uporaba je sicer prepovedana z mednarodnimi konvencijami. Ameriških trditev o uporabi plinov s strani sirske vojske doslej prav tako niso potrdili inšpektorji OZN, ki bi lahko nepristransko presodili v omenjenem primeru. Carla del Ponte, članica komisije OZN v Siriji, je na primer dejala, da sicer obstajajo močni sumi o uporabi kemičnega orožja v Siriji, da pa gre za uporabo orožja »s strani opozicije, upornikov, ne pa oblasti«.

Igor Mekina  |  21. 6. 2013