Победнику у првом кругу следи дупла награда, а и сав новац који остали кандидати нису узели, као на пример Бели Прелетачевић, иде у џеп Александру Вучићу.

Као победник председничких избора у првом кругу Александар Вучић ће добити око три милиона евра из државне касе, то јест близу 378 милиона динара.

Реч је о више од половине суме која се, по Закону о финансирању политичких активности, издваја из републичког буџета за трошкове кампање. Ове године је то било

укупно близу 642 милиона динара, то јест око 5,2 милиона евра. Половина овог новца расподељује се пре избора председничким кандидатима који положе јемство, а друга половина припада победнику у првом кругу или се подели кандидатима који прођу у други круг. Тај новац се додељује у року од пет дана од дана проглашења изборних резултата.

Ове године сваки од 11 председничких кандидата требало је да добије око 29 милиона динара. Пошто Мирослав Паровић није дао гаранције и није узео свој део овог новца, а Лука Максимовић је, према наводима из његовог изборног штаба, узео само 1.002.000 динара (толико је јемство положио), „њихових“ 57 милиона припаја се другој половини од 321 милион динара (члан 21, став 6. Закона о финансирању политичких активности).

Сва средства из јавних извора (републички и покрајински буџети и касе локалних самоуправа) која нису потрошена у току изборне кампање (за било коју врсту избора), учесници избора морају да врате до дана подношења извештаја о трошковима кампање.

То се од 2012, од када то прати Агенција за борбу против корупције, није често дешавало. Тако је после парламентарних избора 2012. године ДСС вратио у републичку касу близу 12.000 динара, СДА Санџака – 33.200, а Ниједан од понуђених одговора (НОПО) вратио је око 1,1 милион динара.

После ванредних парламентарних избора 2014. СДА Санџака имао је вишак од 4.227 динара, који је вратио држави, а Партија за демократско деловање је уредно вратила непотрошена 482 динара.

Извор: Политика