Jeftina predizborna kampanja je mnogo skupo koštala. Naime, priča je o još jednoj donaciji koju je poslanica našeg porekla, iscenirano sa svojom medijskom ekipom, ispratila za Srbiju.

Pred bečke izbore 2015. godine je medijska ekipa koju je stvorila „večita poslanica“ našeg porekla motivisala istu tu poslanicu da budzašto učini donaciju za istocnu

Srbiju, tačnije za opštinu Kladovo. Poslanica je inače poznata po tome da je za nju nebitan izborni rezultat jer je svakako preko bračne veze već ušla u skupstinu grada.

Suprug poslanice je bio načelnik u predsedništvu vlade u kancelarmatu, tako da je na gotovo svakim izborima poslanica izabrana da zastupa austrijske državljane koji potiču iz bivše SFR Jugoslavije. I tako dok su Turci u Austriji imali sve više zastupnika, vladajuća stranka je za predstavnika Srba, Hrvata i Bosanaca postavljala uvek istu i večitu „poslanicu“, iako u Beču živi više Srba sa pravom glasa od Turaka, a zajedno sa Hrvatima i Bosancima Srbi čine mnogobrojnu grupaciju koja je veća od turske.

Večita poslanica je vešto uspela da spreči da se na listi njene stranke nađe jos neki poslanik poreklom iz bivše Jugoslavije. Tako da je pitanje zašto i zbog čega donacija, i zašto baš za Kladovo?

Kladovo je 2014. teško pogođeno vremenskim nepogodama i cela opština je pretrpela ogromnu štetu. Timočki region je veoma zapostavljen i retko ko mu je u proteklim godinama poklonio paznju. Region je toliko bio zapostavljen do poplave 2014. godine, da dosta ljudi nije ni znalo gde je Kladovo tako da su mediji često davali pogrešne informacije o njenim selima. Za vreme poplava veliki deo posla su obavili vatrogasci Kladova. Kratko nakon poplave je u pojedinim mestima došlo do formiranja dobrovoljnih vatrogasnih društava tako da se tu negde i pojavljuje logika da im se nešto donira.

    Slovenska Unija je u Beču i zatražila donaciju od bečkih vlasti i to još 2014. godine.

Postavlja se pitanje zašto donacije u 2015. godini u predizbornom periodu!? Da li zbog medija koji je popratio akciju ili pak zbog rejtinga? Ili je ipak u pitanju to da je jeftinije nešto poslati za Srbiju nego ga u Austriji reciklirati. Ako se uzme u obzir da su od 3 vatrogasna kamiona koja su krenula put Kladova samo dva u Kladovo stigla, jer je jedno vozilo bilo u takvom stanju da je bilo opasno po ljudsku bezbednost nastaviti put do Kladova.

Sama činjenica da su po ta vozila morali da dođu vozači iz opštine Kladovo i da je sama opština snosila trošak za transport, postavlja se pitanje da li je ovo zaista bila donacija ili neko smatra da Srbija služi kao otpad za staro gvozđe. Ako je tako da li bi opština Kladovo trebala da naplati usluge reciklaze starog gvozdja. Od tri vozila jedno je stalo u Srbiji na pola puta tako da je morala da se ukljuci šlep-služba. Ostala dva su u takvom stanju da je pitanje da li će „prezimiti“ 2017. Godine. Na vozilima je više delova zamenjeno a pitanje je koliko će ih u budućnosti još biti menjano. Tako da donacija od tri vozila koje je opština Kladovo dobila besplatno opštinu a samim tim i gradjane ipak nešto košta. Može se zaključiti da je opština za troškova puta, goriva, personala, šlep-službe, pa i popravke koje su se izvršile nakon što su vozila stigla u Kladovo mogla povoljno da nabavi jedno polovno vatrogasno vozilo nasuprot vozilima koji su bili ‘’donacija’’ i pitanje da li će biti jos u upotrebi za tri meseca.