Autor: Dragana Tomić

Koliko puta ste se zapitali prilikom planiranja vašeg putovanja koju količinu cigareta ili alkohola možete preneti preko graničnih prelaza?

Da li ste poželeli da ponesete rođaku ili prijatelju tradicionalno srpsko alkoholno piće, ali niste bili sigurni da li će vam službenici praviti problem na granici? Rešili smo da detaljno istražimo sve nedoumice

koje imate kako bi vam prelazak preko granice ostao u prijatnom sećanju bez stresa i nepotrebnog zadržavanja.

Šta je crveni, a šta zeleni prolaz?
Ukoliko imate robu koja ne podleže carini, treba da koristite „zeleni kontrolni prolaz“, ako postoji. Ukoliko imate nešto da prijavite za carinjene, potrebno je da koristite „crveni kontrolni prolaz“, gde će vam roba u vrednosti do 3.000 evra biti ocarinjena po carinskoj stopi od 10 odsto, uz PDV.

Novac
Prilikom prelaska graničnog prelaza možete da poseduje najviše do 10.000 evra (novac u gotovini, putnički čekovi). Ako sa sobom imate više, potrebno je da to prijavite carinskom službeniku. Ukoliko ne prijavite novac, a posedujete veću sumu od dozvoljene, protiv vas se podnosi prekršajna prijava i u tom trenutku vam se oduzima novac. Jedina situacija kada je dozvoljeno da prenesete više novca je u slučaju kada se selite iz svoje zemlje i tom prilikom je potrebno da dostavite dokument koji predstavlja dokaz o iseljenju. Količina novca koju imate na platnim karticama nije ograničena i niko vam neće praviti problem u vezi s tim.

Lični prtljag
Lični prtljag ne podleže naplati carine, a čine ga odeća, obuća, sredstva za ličnu higijenu, hrana i lekovi. Laptop se smatra delom ličnog prtljaga. Preko granice možete preneti parfem i toaletnu vodu. Nakit možete nositi samo na sebi, i to u količini i vrsti koja ne sugeriše da je namenjen preprodaji. Deo ličnog prtljaga može biti i boks cigareta (200 komada), ili 50 cigara, ili 100 cigarilosa, ili 250 grama duvana, ili kombinacija svih ovih proizvoda u količini od ukupno 250 grama. Prilikom prelaska granice uglavnom možete slobodno uneti jedan litar žestokog alkoholnog pića ili litar alkoholnog pića, litar penušavih i likerskih vina, do dva litra ostalih vina. Državljani Srbije oslobođeni su plaćanja carine na robu za ličnu upotrebu koju unose u zemlju, u vrednosti do 100 evra.

Hrana
Možete unositi i iznositi hranu za koju je očigledno da je namenjena za lične i potrebe članova porodice, a fabrički je upakovana.

Kućni ljubimci
Putnicima je dozvoljeno da sa sobom vode kućne ljubice, ali samo ukoliko nisu namenjeni za prodaju. Da bi vaš ljubimac putovao sa vama, potrebno je da imate uverenje da je zdrav, redovno vakcinisan i čipovan. Uverenje se izdaje u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.
Lekovi
Kao deo ličnog prtljaga možete unositi i iznositi lekove za ličnu upotrebu, kao i lekove za svog kućnog ljubimca koji putuje s vama, i to u količini koja je neophodna za uobičajenu terapiju. Posedovanje lekarskog recepta ili mišljenja lekara nije potrebno. Ukoliko unosite ili iznosite lekove za uobičajenu terapiju koji sadrže psihoaktivne kontrolisane supstance i ukoliko je njihova količina veća od jednog pakovanja, koje sadrži najviše do 30 pojedinačnih doza, dužni ste da na zahtev carinskog službenika pokažete dokaz o neophodnosti korišćenja te vrste lekova.

Biljke
Voće, povrće i biljke možete uneti u zemlju pod uslovom da su poreklom iz Evrope, da se koriste u nekomercijalne svrhe ili da su namenjene za ličnu upotrebu, tako da možete uneti do pet kilograma svežeg voća i povrća, do tri sobne biljke, pet pakovanja semena cveća ili povrća u originalnom pakovanju, do tri kilograma lukovica, do 10 balkonskih biljaka.

Oružje
Prenošenje oružja preko granice nije dozvoljeno. Iznošenje oružja moguće je jedino ako posedujete dozvolu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Drugi slučaj kada je putnicima dozvoljeno da u našu zemlju privremeno unesu oružje i municiju je kada dolaze u organizovani lov, i to u organizaciji Lovačkog saveza Srbije ili druge za to ovlašćene organizacije, kao i radi učestvovanja na sportskoj manifestaciji.

Umetnički predmeti
Da biste izneli bilo koji umetnički predmet iz zemlje, potrebno je da imate dozvolu za iznos predmeta od kulturnog, umetničkog i istorijskog značaja. Dozvolu izdaje Republički zavod za zaštitu spomenika kulture (osim za publikacije) i Narodna biblioteka Srbije (za publikacije). Dozvolu za izvoz navedenih predmeta sa područja Vojvodine izdaje Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

Povraćaj PDV-a

Pravo na povraćaj PDV imaju samo strani državljani koji u prtljagu iznose kupljenu, nekorišćenu robu u vrednosti većoj od 150 evra (uključujući PDV) u dinarskoj protivvrednosti, u roku od tri meseca od dana kupovine. Uslov je da carinskoj službi radi overe podnesu ispravno popunjen obrazac REF 4, kao i originalne račune za kupljenu robu. Originalne račune i overen obrazac REF 4 zadržava putnik, a kopiju obrasca zadržavaju carinski službenici. Oni samo vrše overu podnetog obrasca REF 4, ali ne i povraćaj PDV-a.