KAPLAN BUROVIĆ-29.11.2012 KONJICE 34 Small

Ovih dana, cunjajući po stranicama interneta naiđoh na link: http://mjeksia-grup.yforum.biz/t6761p25-krimet-komuniste-ne-shqiperi
Pod naslovom Krimet Komuniste Në Shqiperi (Komunistički zločini u Albaniji), nađoh ovaj tekst:    
«Ali da uzmemo jedan primer koji ima ime KAPLAN RESULI (Ovo je pseudonim, kojim sam ja objavljivao moja dela na albanskom jeziku u Albaniji.- KB).

Ovaj čovek je kažnjen od države kao neprijatelj države ! Učinio je nekoliko godina zatvora ! Kad je izašao, on reče „da nije po nacionalnosti Albanac, već Crnogorac i da je njegovo ime Kaplan Resulbegović Burović“. Da je ovaj čovek umro u zatvor Bureli danas bismo ga tretirali kao HEROJA i ne bismo znali da on nije bio Kaplan Resuli, već Kaplan Resulbegović Burović, jedan Crnogorac, kako sam kaže sa internacionalističkim idejama! Ovo je rekao sam Kaplan Resulbegović Burović!
Je li ovaj zaslužio zatvor?
Ja mislim NE – Ovaj je zaslužio Kuršum!“
Ostvljajući po strani enveristički cilj ovog pretendiranja: očito da bi se maskiralo demaskiranje, koje sam učinio Enveru Hodži kao antikomunisti i da bi pretstavili moj aktuelni mobing i sataniziranje tobože zato što sam izjavio da nisam Albanac, već Crnogorac, obraćam se upravnom izrazu ove albanske izjave.
Znači, mi, internacionalisti, samo i samo zato što nismo po nacionalnosti Albanci, utoliko više jer smo i Crnogorci, bez obzira na naš doprinos za albanski narod, pa i istaknut do tog stepena, da (kad ne bismo bili jedne tuđe naconalnosti, već Albanci !) proglasili bi nas za HEROJA albanskog naroda, umesto poštovanja mi smo zaslužili – ništa manje već – Kuršum!
Da možda nije trebalo da se da kuršum i albanskim internacionalistima, koji su se borili u Španiji i u Jugoslaviji rame uz rame sa španskim narodom i narodima Jugoslavije?!
O Kuršume, zašto ne istupas svojim pravim imenom?! Da ti vidimo njušku, o jade, koju hoćeš da pretstaviš kao da pretstavlja albanski narod?!
I albanski nacionalisti, koji se staviše u službi Hitlera, ime albanskog internacionaliste Ćemal Stafa postaviše jednoj ulici grada Ljušnje! Znači, ne samo što mu ne dadoše kuršum, već su ga i poštovali. Ili albanski internacionalisti nisu zaslužili kuršum ?!
Da možda nije trebalo da budemo i mi kao vi, izludeli nacionalisti, pa da pod zastavom Miloševića marširamo bez zaustavljanja do Tirane ?! Ne shvaćate da je internacionalizam onaj koji je spasio Albaniju od rasparčavanja i podele između Srbije i Grčke ?! Ne razumete da smo mi, internacionalisti, ti koji smo se konsekvento i bez kompromisa borili za slobodu i demokratiju Albanije, protiv bandite Envera Hodže ?! Borili smo se i borimo se dan danas kao što se niste borili vi, nacionalisti, i ne borite se ni dan danas, jer vam je nedostajao naš heroizam, kao i poznavanje istorijskih problema, koji su doveli enverističku Albaniju u toj poziciji da se protiv nje trebalo boriti. Enverističku Albaniju, a ne državu! Mi smo se borili sa tom odlučnošću i samopožrtvovanjem, da ste to i vi videli, pa i konstatirali naš heroizam. Zahvaljujem vam i za ovo, što najzad priznajete.
Kao mi u Albaniji, i albanski internacionalisti, kako rekosmo, borili su se u Jugoslaviji. Što je istina, i mi imamo naše sulude, kuršume, ali do danas ne znam da se koji od njih izrazio kao ovaj albanski kuršum. Koliko za primer spomenuću Džafera Kodru na Golom Otoku, pandan vašeg zatvora u Burelju. Spomenuću vam i Srbina Dušan Ivanović, sa Kosmeta, koji – iako bez srednjeg obrazovanja, pa i sa uličarskim vaspitanjem, ordinarni osuđenik, džeparoš – izrazio se za heroizam Džafera Kodre, albanskog internacionaliste, sa najvećim poštovanjem. Vidite njegovu knjigu-ispovest I NEBO PLAČE NA SEVERU, Beograd 1999.
Od internacionalizma niti ste imali i niti ćete imati nikada ništa loše ni vi, Albanci, niti ma ko drugi. Sve ste nesreće imali i imaćete ih od izdaje internacionalizma, kao što je bila ona Envera Hodže u Albaniji i Josipa Broza Tita u Jugoslaviji, kao i njihovih homologa po svetu.
Svugde se na svetu heroji poštuju. Posebno oni koji su se borili za prava jednog drugog naroda. Poštuje se i u Albaniji Skenderbeg, pa je proglašen i za nacionalnoh heroja naroda albanskog, ali od naroda, ne od albanskih kuršuma, kojima – da im je dopao u ruke – i njemu bi dali kuršum.
Samo me jedna stvar čudi : Da li je moguće da je ovaj Kuršum dao kuršum svim albanskim internacionalistima, što se živi ne čuju ?! Ima 5-6 godina što je objavio te njegove reči i do danas niko od njih se ne čuje živ, nije reagirao ! Ona partija, koja sebe naziva socijalističkom, pa je i na vlast, od kakvih se to ljudi sastoji ?! Od kuršuma-nacionalista, ili od socijalista-internacionalista ?! Ili ni od nacionalista i ni od socijalista, vec od Enverovaca ?!
Sram svakog naroda nije u demostriranju ovakvih stavova posebnih kreatura, bezimenih, koji ne pretstavljaju narod, već u stavu narodne inteligencije prema njima. Nestigmatiziranje ovakvih stavova znači da ih aprovira narod, da je i narod takvog misljenja, takve svesti. Pa iako je Ismail Kadare izjavio sred Pariza da je albanski narod jedan rasistički narod, ja sam mu se suprotstavio i suprotstavljam mu se, jer albanski narod, u ovom stupnju svog razvoja, nije više rasistički od bilo kojeg drugog naroda na tom stupnju razvoja.
Prof. Dr Kaplan BUROVIC, akademik
________________
*) Poslato dana 02.03.2017 na albanskom jeziku albanskom sajtu GAZETA KRITIKA, Tirana. Nisu mi ga objavili.