У Бечу је 7. децембра 2013. године, у препуној сали галерије Хајнрих, промовисана најновија збирка приповедака "Рођени странци" аутора Петра Милатовића Острошког, књижевника и новинара, члана Удружења књижевника Србије, удружења књижевника Црне Горе, аустријског удружења писаца, председника Српске народне одбране у Европи

(СНО) и председника Српског културно-информативног центра у Бечу, за коју је аутор 11. децембра 2013. године добио Повељу Академије Иво Андрић за животно дело која је аутору уручена данас у сали Удружења књижевника Србије, Француска 7, у Београду.

Петар Милатовић Острошки рекао је да се разлози настанка дела "Рођени странци" налазе у моралној посрнулости на свим нивоима!
На промоцији награђене Милатовићеве књиге говорили су: Херман Стјепан Стојановић, Марија Мандић и Нинослав Арсић.
        Аутор је читао одломке из књиге "Рођени странци“, што је бројну публику одушевило, јер се ради о јединственом и оригиналном штиву које никога не оставља равнодушним.
      У дискусији са публиком Петар Милатовић Острошки је говорио о предстојећем стварању СРПСКЕ БИБЛИОТЕКЕ у Бечу, што је наишло на одушевљено одобравање  бројних присутних.
      О самој књизи и њеном аутору надахнуто су говорили: Дарија Стефано, Драгица Дмитровић, Мирјана Магура, Велибор Антанасијевић,  Даница Маринковић, Мирел Томас, Љиљана Белегић, као и многи други и сви су једнодушни у оцени да је Повеља Академије Иво Андрић за животно дело, која је додељена Петру Милатовићу Острошком, отишла у праве руке, истичући при том да је то част не само Милатовићу него и свим песницима у Бечу јер награђени аутор живи и ствара у Бечу преко 30 година. Истовремено сви су једнодушни у оцени да је аутор, промовишући своју награђену књигу, показао океанску и космичку ширину душе на тај начин што је време промоције поделио у два дела, у првом који је временски знатно краћи, Петар Милатовић Острошки је промовисао своје најновије дело, а у другом, који је временски знатно дужи, аутор је несебично уступио бројним песницима.

Учесници маратонског песничког ватромета који су увеличали промоцију најновијег Милатовићевог дела.
У другом делу ове књижевне вечери уприличен је песнички ватромет на којем су учествовали: Душанка Милатовић из Сомбора, Александра Обрадовић Ђиркин из Фелкербрука, затим песници из Беча: Радиша Ђокић, Љиљана Белегић, Драгица Дмитровић, Нинослав Маринковић, Драгана Павлићевић – Томић, Даница Маринковић, Милинко Аметовић – Бегановић, Велибор Антанасијевић, Мирјана Магура, Херман Стјепан Стојановић, Славица Клајн, Дарија Стефано, Зорка Ивановић, Јана Јевтић Драгица Пејић, Касијана Милошевић, а уренебесни песнички маратонски ватромет закључио је Петар Милатовић Острошки својом љубавном и еротском поезијом.
     У току песничког маратона Драгица Пејић говорила је одломке из своје монодраме "Домаћица“, што је изазвало салве смеха, као и драмски игроказ у смехотеци коју су организовали и презентовали Касијана Милошевић и Херман Стјепан Стојановић.
     На крају ове књижевне вечери, која ће се дуго памтити; бројна присутна публика остала је до раних јутарњих сати измењујући утиске о несвакидашњој књижевној вечери која је показала раскошне таленте литерата из Беча.
     Организатор ове заиста успеле књижевне вечери је Српски културно-информативни центар и у руководству ове значјане српске институције не крију задовољство успелом јавном манифестацијом и најављују нове домете.