Piše: Danijela Koturović

Braunau na reci In, je gradić na jugozapadu Austrije sa veoma bogatom istorijom. Malo je poznato, da su je svojim aktivnim učešćem kreirali i do dodanašnjih dana to čine upravo Srbi. U gradu i okolini deluju brojna srpska udruženja. Srpska pravoslavna crkva je zastupljena sa velikim brojem aktivnosti, a Srbi u ovom gradu imaju

svog političkog zastupnika u Skupštini grada. Tako je bilo i proteklih dana na manifestaciji udruženja “Srbija”, koje je u saradnji sa odborom SPC organizovalo prezentaciju knjige “Na tragovima Srba Austrije”, autora prof dr Volfganga Rorbahera. Knjiga opisuje dolazak prvih Srba za vreme velike seobe pod Čarnojevićem na prostore „Podunavske Monarhije i njihovo širenje po teritoriji Austrije. Pisac ujedno pojašnjava značaj i običaje srpske kulture i ukazuje na brojne znamenite tragove koje su Srbi tokom vekova ostavili u Austriji. Knjiga je inače izdanje Austrijsko-srpskog društva a predstavio je njen urednik i predsednik ASD-a, dr Marko Stijaković.

 Vidno zadovoljan manifestacijom u Braunau Stijaković je naveo, da se iskreno nada “da će ovakvih prezentacija biti više i da će Srbi ostaviti još mnogo lepih i zanimljivih tragova u Austriji.

Misija Austrijsko-srpskog društva se razvija u dva pravca: unapređenje bilateralnih (prijateljskih) odnosa dveju zemalja i predstavljanje i negovanje srpske tradicije i kulture u Austriji. Jedna od predstojecih manifestacija je “Dan austrijsko-srpskog prijateljstva”, koji će ove godine biti u znaku četrdesetogodišnjice beogradskog ansambla NARAKORD. Veliki koncert uz premijerno prikazivanje dokumentarnog filma, autorke Anite Panić, biće održan u svečanoj sali stare bečke skupštine, 15. oktobra u 18:00 sati, rekao je dr Stijaković.

 Prezentaciju su svojim prisustvom uveličali premijer Gornje Austrije dr Jozef Piringer, episkop austrijsko-švajcarski SPC g. Andrej, generalni konzul Republike Srbije Vladimir Novaković, gradonačelnik mag Johanes Vajdbaher i odbornik Skupštine grada i ambasador integracije Zoran Šijaković.