Serbia Aranđelovac Small

Ovih dana jesen se pužući spušta, prosto gmiže, od Avale i Kosmaja, stiže do Bukulje što natkriljuje razbokoreni Aranđelovac da bi stigla preko Belog Venčaca, rujnog Rudnika i protegla se do slavnog Takova. Leto se isparilo ali ostavilo svetle tragove istorije ovoga kraja. Ona nije povenula. Grad se ogledao u raznoraznim kulturnim delatnostima, imao plodno leto i zahvalno

dao mnogo toga ostaviti ostavštini za budućnost. Pored izgrađene nove ulice, ogledala grada, novoizgrađenog Venca slobode sve je to postalo lepa razglednica grada.
index SmallSama lična karta Aranđelovca je posebna priča za predstavljanje u budućem vremenu, vremenu kada će se konkretnije govoriti o istoriji istog, privredi, turističkoj slici, Bukovičkoj Banji i razvojnoj perspektivi.
Ovde će biti tek malo reči, toliko da se ima uvid u neke značajnije delatnosti, kulturne delatnosti letnje sezone i to zahvaljujući predusretljivosti  gospođe Svetlane Trninić predanog kulturologa.
Aranđelovac, šumadijski grad u centralnoj Srbiji, obiluje izuzetnom istorijskom baštinom i kulturno umetničkom tradicijom. I ove godine, u ovom gradu, odvijale su se raznovrsne kulturne manifestacije, kako etno-tradicionalne, tako i savremene.
Aranđelovački centar za kulturu i obrazovanije, grad brojnih pozorišnih, filmskih i koncertnih projekata, za poklonike umetnosti organizovao je već tradicionalne manifestacije: arandjelovacŠesti festival knige i Deveti pozorišni festival. Smotra umetnosti "Merme i zvuci" jedan je od najstarijih umetničkih festivala  u Evropi, u okviru koga se, već decenijama, održavaju Simpozijumi kulture "Beli Venčac" i Međunardni festival "Svet keramike". Izuzetan broj veličanstvenih skulptura renomiranih domaćih i stranih vajara, izložen je u jedinstvenoj galeriji na otvorenom, u parku Bukovičke banje u Aranđelovcu. Ovogodišnja 48. sezona započela je koncertom Edina Karamazova, lautiste i natsvljena  smotrom likovno-izložbenih, muzičkih, dramskih i književnih ostvarenja. Ovogodišnje kulturno leto u Aranđelovcu obeležilo je održavanje 3 festivala  istorijske drame i kniđevno-umetničkog programa "Razgovori pod lipom" posvećenog poznatom književniku Danku Popoviću u organizaciji Fonda "Prvi srpski ustanak".Narodna biblioteka "Svet Sava", pored promocija književnih dela izuzetnu pažnju posvećuje negovanju zavičajne baštine i, u okviru phoca thumb l gradski trg Smallsopstvene izdavačke delatnosti, izdaje književen edicije koje, na svojevrstan način, beleže istorijske i savremene događaje u Aranđelovcu. Kada je reč o kulturno-istorijskoj prezentaciji grada pod Bukuljom, Narodni muzej opštine 69742687.prVFLtjT.Serbia2006 PICT7779Aranđelovac održao je značajan broj izložbi od kojih je najveće interesovanje ljubitelja umetnosti pobudila izložba pod nazivom "Mihailo S. Petrov-Umetnost na poklon.

Đuro Milekić, književnik
18.10.2013