Piramide v Bosni? Nekaj, kar je do nedavnega izvabilo posmehljiv nasmešek. A v Visoko prihaja vse več vodilnih strokovnjakov in svetovnih medijev.

Bosanske piramide: Kar so nas učili vse življenje, se zruši v enem hipu

Piramidalna vzpetina Visočica - piramida Sonca? Foto: Fondacija arheološki park: Bosanska piramida Sonca

Piramide v Bosni? Nekaj, kar v najboljšem primeru izvabi prizanesljiv nasmešek, največkrat posmehljivo, celo zaničljivo pripombo. Do nedavnega. Zdaj niti ni več modno samo zamahniti z roko. V Visoko prihaja vse več uglednih strokovnjakov, arheologov, egiptologov, fizikov, geologov ... in svetovni mediji, televizijske hiše, kot sta History Channel in National Geographic.

Bo treba učbenike napisati na novo?

Kavarna bencinske črpalke v Visokem, kamor se pripeljemo po nočni vožnji iz Ljubljane, je ob pol osmih zjutraj polna delavcev. V zraku je cigaretni dim, rdeče obrobljene oči, obrazi, izčrpani od težaškega dela. Mladi natakar komaj dohiteva samega sebe. Ko pred skoraj trideset udeležencev odprave položi skodelice kave, se med dežjem in jutranjem soncem čez nebo vpne mavrica, nato še ena. V ozadju se v prvem soncu zasveti vrh piramidalne vzpetine Visočica, v igri svetlobe je videti kot piramida. Kako to, da tega že prej ni nihče opazil, navržem proti mlademu, skoraj deškemu natakarju, ko za pultom naročam kavo. V odgovor samo skomigne z rameni, medtem ko splakuje kavne skodelice.

No, kaj mislite o tem fenomenu? – O katerem? – Piramidi, pravim. – Jaz? Nimam pojma, reče in nemoteno drgne skodelico. – Tja sem hodil kot otrok, zdaj pa pač ne več. Pogovor o tej temi je zaključen.

Vesna Milek, Visoko